MEKİN ŞAHİN
Türkiye Yanarsa
Merkez kaç dengesi temel eksendir. Eksenin sapması, merkez kaç dengenin çevresiyle birlikte parçalara böler. Ülkeler tarihi bu sapmalar yüzünden çok acı çeken olaylarla doludur.
Yanlış yöneticiler etkili olduğunda, halk tüm sapmaların acısına hamal yapar. krizlerin yükü halka kalır.
Türkiye devlet tarihi yüz yıla yaklaştı.
Ancak kurulduğu andan itibaren zaman zaman bu sapmaları yaşadı. Bize düşen görev sapmaların önüne kale olmaktır. Bilimde aksiyonu netleştiren analiz ve sentezdir.
Bunun anlamı olguyu ve olayı önce kendi içinde sonra da çevre koşulları içinde sorgulayacaksın.
Tek başına, cımbızlama yöntemle sorgu; yanlış sonuç verir. Yanlışın doğru çözümü olmaz.
1950 yılında başlayan ve sürekli sapmalarla, sapmaların yarattığı sıkıntılarla günümüze gelindi. Tartışılan gündeme bakıldığında çirkinlikleri ve merkez kaç dengesinin alt üst olduğunu çok net göreceksiniz.
Kardeşçe birlikte yaşama umudu; kırılgan eksenlerde eritilerek yok ediliyor.
Türkiye süreci çok karmaşık değildir. Türkiye'nin somut durumu analiz edilerek, sonuçları üzerinden planlı çözüm projeleri somutlaşmalı. Sömürgeci güçlere paravanı olmadan, kendi düşleriyle geleceğini yaratmalıdır..
Türkiye analizi yapılsa bence ana başlıklar şöyle sıralanır:
1-Üretim kaos içinde, ne bu günün ne de gelecek Türkiye'nin çağdaşlığına denk olabilir. Üretimin yeniden örgütlenmesi gerekmektedir.
2-Göç! İşsizlik ve baskının yarattığı göçler.
3-Türkiye halkı örgütsüz bir topluma dönüştürüldü. Örgütlü olmayan toplumlar, geleceklerini başkalarının iradesine teslim eder. Bu durum sadece halka felaket getireceği için Türkiye halkının örgütlenmesi önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve örgütlenmesi için devlet desteği sonuna kadar kullanılmalıdır.
4-Eğitim tüketime dönük ve itaatkar toplum yetiştirmeden kurtarılmalı. Türkiye halkının geleceğini örgütleyen üretime dönük bir sisteme kavuşturmalıdır. Rast gele değil ihtiyaca göre uzmanlaşma ve iş bölümü oluşturulmalıdır.
BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ; KIRSAL DÖNÜŞÜM PROJESİYLE MÜMKÜNDÜR!
5-Anadolu kültürünü yaratan halkların, talep ettikleri özlük hakları; panik atak olmadan saygı duyularak verilmelidir.
Bu ana başlıları zaten kendi güncelliğimiz için de bir biçimiyle yaşıyoruz, konuşuyoruz ve biliyoruz. ''Enflasyon canavarı'' mantığıyla karmaşık ve çözülmez yumağa dönüşmesine izin verilmemeli.. Doğruya doğru mantıkla sahip çıkılmalıdır..
Türkiye yanarsa; yangın hepimizi yakar.
Geriye sadece sömürgecilerin zevkle savurduğu küllerimiz kalır.
Mekin Şahin