İlişkide Kaçınılması Gereken 5 Tartışma Konusu
Dürüstlük ve açık sözlülük iyi güzel de bazen dozunu iyi ayarlamak gerekiyor. Zira ilişkide güvenin olmazsa olmazı açık sözlülük bazen ilişkiyi zedeleyebiliyor. İşte ilişkide konuşmaktan kaçınılması gereken 5 tartışma başlığı…
Karşılıklı dürüstlük ve açıklık, ilişkinin olmazsa olmazlarındandır. Bu, ilişkide güven inşa etmenin ilk kuralıdır. Ama bazen fazla dürüstlük ve açık sözlülük ilişkiyi zedeleyebilir. Bir meselenin ilişkiyi zedelemesi, karşı tarafı zedelemesinden ileri gelir kuşkusuz. Yani sevdiğiniz insanı üzmemek için açık sözlülüğün dozunu iyi ayarlamanız gerekir.
Size tam da bu konuyla ilgili yapılmış bir araştırmanın sonuçlarını açıklayacağız şimdi. Yani ilişkide sakınılması gereken konu başlıklarından.
Ortalama bir yıl ve üzeri bir zamandır ilişkilerini sürdüren 104 kadın ve erkek ile yapılan ankete göre ilişkiyi zedeleyen tartışma konuları şunlar...
1- Geçmiş ilişkiler: Araştırmaya katılanların yüzde 38’i eski sevgililer hakkında konuşmanın mevcut ilişkiye zarar verdiğini düşünüyor. Buna eski sevgililerle yaşanan cinsel deneyimler de dahil. Tartışmalardan kaçınıyorsanız geçmişi geçmişte bırakmalısınız.
2- Tartışmalı konular: Yüzde 16’lık bir kesim dini inanç, siyasi görüş gibi tartışmalı konuların ilişkileri kavgalı ve mutsuz bir hale soktuğunu düşünüyor. Bunlar, bıçak sırtı konular. Sadece eşle değil, tüm arkadaşlarla ya da sosyal çevrenizde bulunanlarla tartışırken bu konuların incitici ve aynı zamanda tansiyon yükseltici olabildiğini unutmamalısınız.
3- İlişki normları: Araştırmaya katılanların yüzde 13’ü, topluluk içinde sevgiyi göstermede rahat olmak gibi ilişkinin normal kabul edilen durumlarının tartışmaya yol açtığını söylüyor. Fazla rahat olmak ya da hiç rahat olmamak karşı taraf için sorun anlamına geliyor. Bu da tartışma yaratmaya yetiyor. Kimi eşinin topluluk içinde fazla samimi davranmasından kimi de o çok istediği halde eşinin ona başkalarının yanında diğerlerinden biriymiş gibi, aynı uzaklıkta davranmasından rahatsız oluyor. Karşı tarafın hangisinden rahatsızlık duyduğunu bilip ona göre davranarak, bu konuyu tartışma başlığı olmaktan çıkarmak gerekiyor.
Herkesin ilişki normlarının farklı olduğunu kabul ederek kendi normalarını karşı tarafa dayatmaktan vazgeçmek de tartışmanın önüne geçmeyi sağlar.
4- İlişki dışındaki aktiviteler: Yüzde 13’lük bir kesim, partnerlerinin dahil olmasını gerektirmeyen herhangi bir aktivitenin tartışmaya yol açtığını söylüyor. Bu demek oluyor ki, tartışma çıkmasını önlemek için eşli aktiviteleri tercih etmek gerekiyor. Hayatınızda biri varken ‘yalnız kovboyluk’ öyle pek kolay olmuyor. Ya da hayatınızdaki insanın her yaptığı işe maydanoz olmak gibi bir lüksünüz olduğunu düşünmek de tartışma getirebiliyor. Tartışmayı engellemek için dengeyi sağlayabilmek önemli.
5- İlişkinin yönetimi: Yüzde 11’lik kesim, ilişkinin kim tarafından yönetileceği konusunun tartışmaya yol açtığını düşünüyor. Yani buna kimin sözünün geçeceği de diyebiliriz. Hafta sonu hangi aktivitenin yapılacağına karar vermekten tutun da ev için seçilecek mobilyanın rengine, aylık bütçenin dağılımına kadar pek çok konuda eşler anlaşamayabiliyor. Bazen ilişkide bir tarafın fazla dominant olması karşı tarafı mutsuz edebiliyor. Dominant taraf sizseniz kendinizi biraz frenlemeye çalışmalısınız. Ya da eşiniz tarafından yönetildiğinizi düşünüyorsanız, tartışmaya varmadan, konuyu masaya yatırmalı, rahatsızlığınızı dile getirmelisiniz.