Gül Budama Nasıl Yapılır?
Gül budama çiçek bakımının önemli bir aşamasını oluşturmaktadır. Budanmamış bir gül sürgünler küçük ve kalitesiz çiçekler ile kötü bir görünüm yaratırken bitkinin kuruyup solmasına neden olmaktadır.
Bu süreçte öncelikli olarak tercih edilen uygulama dikim budamasıdır. Budamanın temel prensipleri birbiri üzerine gölge yapan dalların ortadan kaldırılması şeklinde gerçekleşir. Kış şartlarında soğuklardan zarar gören dallar kesilmesi zayıf ince kuru ve hastalıklı sürgünler bitki üzerinden atılmalıdır. Budamanın sağlıklı şartlar altında yapılabilmesi için bitkinin ışık görebilmesine zemin hazırlayan orta dalların dip bölgelerden sökülmesi gerekmektedir.
Uç kısımda bulunan yaşlı dal çatal oluşturması halinde birleşme yerinden aşılı güllerin altında bulunan dip sürgünleriyse uygun noktalardan kesilmelidir. Budama işlemi ile birlikte kesilen sürgünün iç kısmının rengi beyaz olmalıdır. Kahverengi ve siyah gibi renklerden oluşan dip kısımlar beyaz renge ulaşana kadar kesilmelidir. 15-25 cm aralığında olan bitkiler için sert 45-60 cm aralığında olan bitkiler için orta kısa saplı güller için hafif budama yapılmalıdır. Budama sırasında fazla dalların çıkartılması gerekmektedir.