Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu
  • KozanBilgi.Net
  • Gündem
  • Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu

Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu

ABONE OL
Temmuz 4, 2024 18:29
Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’yla barış görüşmeleri kapsamında İstanbul’da Mart 2022’de hazırlanan anlaşmanın hâlâ masada olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul’da Mart 2022’de hazırlanan anlaşmanın Rusya ve Ukrayna arasında gelecekte yapılacak müzakerelerde temel teşkil edebileceğini söyledi.

Rus ve Ukrayna heyetleri arasında Mart 2022’de İstanbul’da yapılan müzakerelerde anlaşma hazırlanmış ancak barış girişimleri sonuçsuz kalmıştı.

‘ANLAŞMAYI BORIS JOHNSON BOZDU’

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldiği Şanghay İş Birliği Örgütü zirvesinde konuşan Putin, İstanbul’daki anlaşmalar kapsamında Ukrayna’nın o dönem belirli güvenlik garantileri karşılığında ordusunu küçültmeyi kabul ettiğini söyledi. Rus lider, buna karşın dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın görüşmelere ket vurarak Kiev’i savaşı sürdürme konusunda teşvik ettiğini kaydetti.

Ukrayna ile barış görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını ifade eden Putin, “İstanbul anlaşmaları kaybolmadı. O dönem Ukrayna müzakere heyetinin başkanı anlaşmaları onaylamıştı yani belli ki bu anlaşmalardan çok memnunlardı” dedi.

Erdoğan’a da anlaşmanın sağlanmasına yardım ettiği için teşekkür eden Putin, “Bu anlaşmalar masada kalacak ve görüşmelerin devam etmesi halinde temel teşkil edebilir” ifadelerini kullandı.

Putin daha önce de savaşın ilk aylarında Ukrayna ile yürütülen barış müzakerelerine ilişkin, “Ukrayna müzakerelerden vazgeçti. Halbuki İstanbul’da her konuda anlaşmıştık” demişti.

ERDOĞAN’IN ARABULUCULUK TEKLİFİNE RET

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın dün görüştüğü Putin’e, Rusya ve Ukrayna arasında iki tarafın da kabul edeceği bir barışın mümkün olduğunu söyleyerek arabuluculuk yapabileceklerini bildirdiği aktarılmıştı.

Öte yandan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapıp yapmayacağıyla ilgili basından gelen soruya “Hayır, bu imkansız” yanıtını vermişti.

Türkiye, Şubat 2022’de başlayan savaş sonrasında Rusya ve Ukrayna arasında bir yıl kadar yürürlükte kalan tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasında arabuluculuk görevi üstlenmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP