Dudakları Güzel Göstermenin 7 Yolu
Dudaklar, kadınların yüz bölgesinde estetiğine en çok dikkat ettikleri noktalardan biridir. Kaşların görünümü yüzün ifadesini nasıl değiştiriyorsa, dudaklardaki görünüm de ifadeyi etkiliyor. Bu nedenle dudak estetiği yapılırken operasyonun çok iyi planlanması gerekiyor.
Dudakların estetik ve güzel görünmesinin bazı kriterleri var. Dudağın yüzdeki yerleşimi, dudağın ince mi kalın mı olduğu, kişi gülerken dişlerinin görüntüsü bu kriterlerin en önemlileri.
Esasınsa bizim dudak estetiğinde önem verdiğimiz alt dudağın üst dudağa göre daha dolgun bir yapıya sahip olmasıdır. Ancak bazen alt dudağın çok kalın olduğu, üst dudağın ise adeta bir çizgi gibi ince olduğu durumlar da söz konusudur. Her ikisi arasındaki orantı estetik operasyon açısından çok önemlidir.
Üst dudağı ince olan bazı kişiler gülerken üst damak görünmez. Ancak bazı kişilerde durum tam tersidir. Dudak kalınlığı yeterli olmasına rağmen gülüş sırasında dişlerin dışında üst damak da tamamıyla görünür. Dudak estetiği için bize en çok başvuranlar da bu durumdan rahatsız olanlardır.
Tüm bunlara yaşlanmanın da getirdiği bazı sorunlar eklenince dudak estetiğinden birden fazla işlem yapmak gerekebiliyor. Zira yaşlılık belirtileri nedeniyle dudaklarda derin çizgiler oluşuyor, bazı kişilerde sanki dudak yarılmış gibi bir görüntü ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle her estetik operasyonda olduğu gibi, kişiye özel tedavi yaklaşımı ön plana çıkıyor.
Dudak operasyonlarının bir kısmı ağız içinden girilerek yapılıyor. Bir kısmında ise dolgu maddeleri kullanılıyor. Dudak estetiği deyince es sık yaptıklarımızı birkaç madde halinde sıralayabiliriz:
-Dudakların kaldırılması
-Dudak dolgunlaştırma işlemi
-Dudak büyütme
-Burun ve dudak arasındaki mesafenin yeniden yapılandırılması
-Eğer dudak inceyse, dudağın koyu renkli kısmının daha belirgin hale getirilmesi
-Dudak kenarlarındaki çizgilenmelerin giderilmesi
-Alt ve üst dudak arasında orantısızlık varsa, ortadan kaldırılması
Hangi dolgu maddelerini kulanıyoruz?
Dudak hatlarını şekillendirirken günümüzde kolajen ve hyalüronik asit kullanıyoruz. Ancak hastamızın durumuna göre, kişinin kendi vücudundan aldığımız ve özel işlemlerden geçirdiğimiz yağ dokusundan da yararlanıyoruz.
Kullanılacak doku maddesi hastanın sorununa, tıbbi anlamda yapılabileceklere göre değişiklik gösterebiliyor. Kolajen veya hyalüronik asit ile dudakların şekillendirilmesi yaklaşık bir-iki dakika sürüyor.
Bu maddelerin kullanılmasının dudaktaki etkileri uzun sürmediğinden, hastanın kendi dokusunu kullanarak yaptığımız estetik işlemlerin kalıcılığı yüzde 40-80 arasında değişiyor.
Burada hastanın seçimine de saygı göstermek gerekiyor. Estetik operasyonlar nedeniyle hastalarımızda sıklıkla yüksek beklentiler oluştuğundan, gerçekte neler yapılabileceği konusunda doğru bilgilendirme yapmak önem taşıyor.
Estetik operasyondan sonra hastanın dudaklarının görünümünü beğenmesi hekim açısından da önemli. Bu nedenle operasyon öncesinde hastayla nasıl bir sonuç alınacağı konusunda ayrıntılı görüşmek gerekiyor.
Dolgu maddelerinin miktarının doğru ayarlanması da hekimin el becerisi ve ustalığıyla ilgili bir durum. Çok ince bir dudağa, fazla miktarda dolgu maddesi enjekte etmek hastanın yararına değil zararına olabilir. Arı sokmuş gibi duran bir dudak yapılması, kişinin eski görüntüsünü bile arar hale gelmesi, yapılan işin hasta yararına iyi sonuç vermediğini gösterir. Bu nedenle hekim hasta görüşmesi çok önemlidir.