Bahçenizi Güldürecek Ağlayan Gelin

Halk arasında "ters lale" adıyla da anılan Ağlayan Gelin; karasal iklimlerde doğal olarak yetişen, Zambakgiller familyasından, çiçekleri ilkbaharda aşağı doğru açan, soğanlarının sonbaharda toprağa dikimiyle yetiştirilebilen, hoş görünümü bir çiçektir.
Yaprakları kışın soğuk iklimlerde donabilmesine karşın, ilkbaharda güneşle birlikte yeniden canlanan ağlayan gelin; doğal yetiştiği güneydoğu bölgelerimizde aşırı toplama sonucunda varlığı tehlikeye girmiş, bu yüzden koruma altına alınmış bir çiçektir.
Genellikle kırmızı ve turuncu renkli çiçekler açan ağlayan gelin, nadiren da olsa sarı çiçek de açabilir.



AĞLAYAN GELİN BİTKİSİ BAKIMI
Killi ve torf karışımlı topraklardan hoşlanmayan ağlayan gelin soğanları; Eylül ayının başlarında hafif yanmış çiftlik gübresi karıştırılan besince zengin bahçe topraklarına ekilmelidir. Bakımı oldukça kolay olan bitkinin tohumla üretimi zor olduğundan tercih edilmemektedir. Toprağa ekilen soğanlar kış sonlarına doğru filizleniz ve mart ayında çiçek açmaya başlar. Ağlayan gelin soğan ve bitki gövdesi soğuktan olumsuz etkilenmez. Dolayısıyla soğuktan koruma adına bir faaliyet yapmayınız. Toprağı çok fazla kurumadıkça sulamayınız. Bitkiye çiçeklenmeye başladığı zaman katı yanmış çiftlik gübresi ile gıda takviyesi yapabilirsiniz. Bitkiyi şayet balkonunuzda saksıda yetiştirecekseniz kapalı balkonları tercih etmeyin. Soğanı oldukça hassas olan ağlayan gelinin kışın soğuk alması önemlidir. Sıcak ortamlarda soğanı çürüyecektir.