Yumurtlama Döneminizi Bulabilirsiniz!
Takvim Yöntemi:
Bir adetin ilk günü ile sonraki adetin ilk günü arasındaki süre kadının adet döngüsüdür (çoğu kadında bu süre 28 gündür). Bu süre hesaplandıktan sonra bulunan rakamdan 14 gün çıkarılır ve bu şekilde ortaya çıkan rakam bize adetin birinci gününden itibaren hesaplanmak koşuluyla yumurtlamanın olacağı tarihi verir. Örnek olarak adet döngüsü 31 gün olan bir kadında 31-14=17 bulunduğunda, kadının yumurtlama günü adetin ilk gününden başlanarak saymak üzere 17. gündür. Bu tarihten 5 gün öncesi ve 2 gün sonrası kadının gebe kalmaya en elverişli olduğu günler olarak kabul edilir.
Vücut Isısı Yöntemi(BBT):
•Bir vücut termometrosi alınız,
•Yatağınızın başucundaki etajerin çekmecesine tablo, termometre ve kalemi koyunuz,
•Termometreyi (cıvalı ise) cıvasız ucundan tutup salla¤¤¤¤¤ 36 derecenin altına düşürünüz,
•Sabah uyandığınızda hiçbir şey yapmadan termometreyi dil altına yerleştirerek ateşinizi ölçüp dikkatle okuduktan sonra BBT tablosunda o günkü tarihin karşısına okuduğunuz değeri kaydediniz.
•Yumurtlamadan sonra adet kanamasınına kadar ortalama 1 derecelik vücut ısısı artışı normal bir yumurtlama dönemi olduğunu gösterir.
Düzenli yumurtlaması olan bir kadında 28 günlük bir siklusun ilk 14 gününde vücut ısısı (BBT) 36-37 derece cıvarındadır. BBT ovulasyondan (yumurtlama) sonraki gün 0,5-1 derece (37 derecenin üstüne) yükselir. Vücut ısısı (BBT) yükseldiğinde gebe kalmak için genellikle zaman geçmiştir. Cinsel birleşme BBT yükselmeden önceki günler içinde olmalıdır. Ovulasyon (yumurtlama) sonrası, luteal faz denilen adet döneminin 2. yarısı başlar. Bu dönemde hormonların etkisiyle (progesteron) BBT 37 derecenin üstünde kalır. Sonraki adetinin ilk gününden itibaren BBT düşer. Eğer gebelik olursa BBT düşmez ve doğuma kadar 37 derecenin üstünde kalmaya devam eder.