Kulak Sağlığınıza Dikkat
Kirli sularda yüzmek iltihaba neden oluyor...Yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özenilmeli diyen uzmanlar uyarıyor: Özellikle kirli havuzlar, dış kulak yolu iltihabına neden oluyor. Tatile gitmeden önce kulak bakımı yaptırın
Yaz aylarında havuz ve deniz döneminin başlamasıyla artış gösteren dış kulak yolu enfeksiyonları tatilin tadını kaçırabilir! Peki ne yapmalı? Medical Park Fatih Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Akın Erkan, kulak sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı:
Yaz aylarında havuza ve denize girerken en sık hangi sorunlar ortaya çıkıyor?
Kulağa su kaçması, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Dış kulak yolunda bulunan ve 'serumen' denen salgı, soyulan kulak derisi ve dökülen kulak kılları ile birlikte 'buşon' denen sert bir tıkaç oluşturuyor. Bu tıkaç, suyu emerek sünger gibi şişiyor ve kişinin kulağının aniden tıkanmasına sebep oluyor. Böyle bir sorunu önlemek için tatile gitmeden önce mutlaka bir uzmanın kulak bakımı yapması gerekiyor.
ÇUBUĞA DİKKAT!
Kulağa su kaçırmak sakıncalı mıdır? Kulakları yıkatmak veya pamuklu kulak çubuklarını kullanmanın zararı var mı?
Dış kulak yolunun ortamı hafif asidiktir. Bu asit ortam, bakteriler ve mantarlar gibi zararlı mikroplara karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Kulakta bulunan salgı bezleri tarafından üretilen serumen örtüsü de aslında kulak için yararlıdır. Bazen duymayı ve kulağın hava almasını engelleyecek şekilde fazla miktarda biriken 'serumen' ve 'buşon' hekim tarafından temizlenebilir ve hiçbir sakıncası yoktur. Ancak kulağı, temizleme çubukları ile sık sık karıştırmak; oradaki sinir uçlarını uyararak daha çok salgı üretilmesine ve kulaklardaki serumenin geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına neden olabilir. Bu durum da kulak ağrısı veya tıkanmanın başlıca sebebidir.
Yaz aylarında kulakla ilgili sorunlar neden artıyor?
Yaz aylarında havuz veya denize girilmesiyle dış kulak yoluna dolan sular bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle yeterince temiz olmayan sularda yüzmek, 'dış kulak yolu iltihabı'na neden oluyor. 'Dış kulak yolu iltihabı', daha çok yüzme sonrası görüldüğünden 'yüzücü kulağı' olarak adlandırılıyor. Kötü kokulu yeşil renkteki kulak akıntısı, kulak kaşıntısına ve ağrıya neden olabiliyor. Böyle bir durumda KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanına başvurmak gerekiyor.
Dalış yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli?
Dalış yapmak isteyenler her şeyden önce mutlaka önceden bir sistematik check-up yaptırmalı. Daha önce dalış deneyimi olanlar da bu sistematik checkup'tan mutlaka geçmeli.
KULAK NASIL TEMİZLENİR?
TIKAÇ TAKIN: Kulak zarında delik olan kişiler, banyoya ya da havuza girerken kulağına sudan korunmak için kulak tıkacı takmalı. Ancak yüzme sırasında normal kişilerin bunu kullanması şart değil.
VAZELİN KULLANIN: Temizlerken vazelinli kulak pamuğundan yararlanın.
SAÇINIZI KURUTUN: Yüzme sonrası kulağın nemini havlu ve işaret parmağı yardımıyla alın. Sonrasında da kulağı saç kurutma makinesiyle kurutun.
PAMUKLU ÇUBUKLARA DİKKAT: Çok derine sokmadan ve nazikçe kulaktaki nemi almak için pamuklu çubuklar kullanılabilir. (Küçük çocuklarda çok önerilen bir yöntem değildir)