İlaç Gibi Yararlı Banyo Reçeteleri
KIŞIN ‘GÜÇLENMEK’ İÇİN 4 HAFTALIK HAMAM KÜRÜ
Sıcak kaplıcaların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Zeki Karagülle, “Termal destek belli bir zaman dilimi içinde tekrarlanmalıdır. Mesela; dört hafta her hafta sonu gidilen kaplıca, gribe karşı korur” diyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, kış aylarında banyo yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve doğal ilaç etkisi yaratan banyoları anlattı...
Kış aylarında neden vücudumuz hastalıklara daha açık olur?
İnsan organizması, kış aylarında soğuğa adapte olmak için zorlandığından, yorulur. Bu yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Kalp ve solunum sistemine, bu uyum sırasında çok fazla yüklenilir.
GRİPLİYKEN ILIK DUŞ
Soğuk hava, başlı başına bir hastalık nedeni midir?
Tabii... Sonuçta donma gibi direkt soğuğa maruz kalmaya bağlı bazı hastalıklar gelişir. Ancak bunun dışındaki soğuk algınlığı, grip ve zatürre gibi hastalıklar direkt soğuk nedeniyle ortaya çıkmaz. Hastalığı yapan soğuk değil, virüsler ve bakterilerdir. Soğuk havayı solumak, solunum yollarını zedeleyebilir ancak hastalık yapmaz. Yani bilinenin aksine kışın dondurma yemek ya da soğukta yürümek gribe neden olmaz. Kışın bulunduğumuz mekanları, sık sık havalandırmak büyük önem taşır
Kışın hiç hastalanmadan geçirmenin yolları nelerdir?
Vücudun soğuğa uyumu önemlidir. Ben, bunun için hidroterapinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar, hidroterapi uygulayan kişilerin bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve böylece daha az hastalandıklarını gösteriyor. Hidroterapi kavramının içine kaplıcalar, hamamlar ya da evde yapacağınız duşlar da girebiliyor.
Ancak bir hafta sonu kaplıcaya girerek, bu etkiyi sağlayamazsınız. Termal destekten yararlanmak için belli bir zaman dilimi içinde tekrarlanması gerekir. Mesela; kaplıcaya dört hafta süreyle, her hafta sonu gitmeniz, hamama ya da saunaya iki günde bir ya da altı hafta sonu devamlı gitmeniz soğuk algınlığına karşı korur. Güne başlarken ılık, gün bitiminde de sıcak su ile 20 dakikalık duş; yine vücudun soğuğa karşı uyumunu kolaylaştıracaktır. 35 derecenin altındaki sıcaklıklar uyarıcı, 35 derecenin üzerindekiler yatıştırıcı etki gösterir.
Gripliyken sıcak su ile duş mu, ılık su ile duş mu önerirsiniz?
Ilık su ile duşu öneriyorum. Sıcak duş almak vücutta ısı depolanmasına yol açacağı için, zaten ateş yüklenmesi de olduğundan ateş daha da yükselir. 33-35 derecelik ılık bir sıcaklık en idealidir. Soğuk su ile de duş yapılmamalıdır. O da aynı sıcak duş gibi etkiyi yapar.
YORGUNLUK İÇİN...
Yorgunluktan bacaklarımız o gün çok ağrıyorsa nasıl dinlendirmeliyiz? Tuzlu su gerçekten faydalı mı?
Yorgunken kaslarda ve kanda laktik asit birikiyor. İçerisinde 3 gramdan 30 grama kadar tuz bulunan suyla alınan ılık banyo, kaslardaki laktik asit seviyesini düşürüyor. Yorgunluktan sonraki kas ağrılarından çabuk kurtulmak için bu duşun alınmasında fayda var. Bir küvete kaya tuzu ya da hazır satılan mineral kristallerden satın alıp koyarak banyo yapabilirsiniz. Bu da son derece rahatlatıcı olur. Ayaklarınızı da 33 ile 35 derece arasındaki ılık tuzlu suda bekletebilirsiniz.
DİRSEK BANYOSU RAHATLATIYOR
Çalışan insanlar için sabahları mı akşamları mı duş almak daha yararlı?
Her ikisi de... Eğer çok yoğun bir güne başlayacaksanız, güne ılık suyla aldığınız bir duşla başlayıp 25 dereceye kadar düşürülebilen soğuk bir duşla duşu bitirin. Bu sizi, zinde bir güne hazırlayacaktır. Akşam ise, 36-38 derece sıcak bir banyo ile yaparsanız bu da size kaliteli bir uyku sağlayacaktır. Kaliteli uykunun sıcak bir banyodan sonra geldiğini kanıtlayan birkaç çalışma var.
AYAKTAN YAYILAN ENERJİ
İş yerinde banyo yapma imkanımız yoksa, su ile nasıl rahatlayabilirz?
Ayak banyosu yapılabilir. Eğer ayak banyosu da yapılamıyorsa, dirseklere kadar kol banyosu yapmak da benzer etkiyi gösterir. Dirseklere kadar kolları soğuk suya sokarak daha aktif bir gün sürdürebiliriz ya da sıcak suya sokarak dinlenebiliriz. Böylece dirseklerden tüm vücuda yayılan bir rahatlama söz konusu olacaktır.
Kışın işten gelir gelmez, sıcak su ile yıkanmak soğuğa karşı bünyenin güçlenmesini sağlar mı?
Hemen eve gelince ılık ya da sıcak bir banyo yapmak vücut hijyeniyle alakalı bir konudur. Bunun immün sistemini olumlu etkileyip etkilemediğini bilmiyoruz. Ama düzenli hamam, sauna ve banyo kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Hastalıklara karşı vücudu koruyor.
KAPLICAYA NEDEN GİDİYORUZ?
Hastalanmayı beklemeden, bir ila iki hafta ya da 10 ila 12 gün süreyle bir kaplıcada konaklayarak kış hastalıklarından korunabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ayrıca ‘kaplıca kürü’ almak için başka nedenleriniz de olabilir. İşte ‘kaplıca kürü’ almanızı gerektiren nedenlerden bazıları...
* Sağlığı koruma ve geliştirme
* Günlük stresten uzaklaşma
* Kendinizle baş başa kalma
* Bedensel ve ruhsal zindelik kazanma
* Sağlıklı beslenme, diyet ve kilo verme
* Ağrısız fiziksel ve kaygısız ruhsal aktivite
* Sağlıklı yaşam tarzını yaşayarak öğrenme
* Sağlıklı bir tatil geçirme
* Bağışıklık sistemini güçlendirme
Sabah - Esra Tüzün