Hangi Banyo Ne İşe Yarıyor?
Sağlık kitapları bulunan Flavia Mazelin, www. psychologies. com isimli site için banyo önerilerinde bulundu...
DİNAMİZM İÇİN
* 125 gr mine çiçeği
* 125 gr nane
* 125 gr biberiye
* 125 gr yabani kekik
Aromatik bitkilerin kırbaç etkisi var. Bu bitkileri 4 litre kaynamış suya atın. 15 dakika demleyin. Süzün ve sıcak küvete boca edin. Sıcak sudan buharı çekildikten sonra 20 dakika banyo yapın. Dinçleştiğinizi göreceksiniz.
RAHATLAMAK İÇİN
* 350 gr bal
* 200 gr deniz tuzu
* 100 gr sodyum bikarbonat
* 3 litre süt
* 4 çorba kaşığı badem yağı
* 7 damla limon esansı
Sıcak suyla doldurulan küvete 3 litre sütü boşaltın. Sıcak suda eritilen balı, diğer karışımları, limon esansını ve son olarak da suda eritilen badem yağını karıştırın. Deniz tuzunun ve limon esansının gevşetici etkisi ile süt ve balın cildinizi temizlemesi sizi rahatlatır.
CİLDİ BESLEMEK İÇİN
* 1 litre süt
* 8 damla portakal çiçeği yağı
* 3 çorba kaşığı yabaneşeği yağı
Önce cildinize masaj yapın. Yabaneşeği yağını sürün. 24-30 derecelik küvete girin. Çıkışta cildinize nemlendirici bir krem sürün.
GEVŞEMEK İÇİN
* 125 g gülsuyu
* 1 tatlı kaşığı tatlı badem yağı
* 7 damla gül esansı
* 75 gr gül yaprağı
Gülsuyu ile tatlı badem yağını karıştırın. Gül esansını damla damla ekleyin. Banyoya girmeden duş alın. Küvet suyuna gül yapraklarını serpin.
Su sadece vücudu rahatlatmakla kalmıyor aynı zamanda tedavi için de kullanılıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, yaptığı bilimsel araştırmaları ile banyonun vücudumuz üzerindeki etkisini yıllardır bıkmadan usanmadan anlatıyor. Karagülle, kaplıcaya hatta hamama giderken nasıl bir kür uygulanması gerektiği konusunda reçeteler veriyor. Siz de sudan ilaç gibi yararlanmak istiyorsanız Prof. Dr. Zeki Karagülle’nin anlattıklarına kulak verin...
DUŞLA GELEN DOPİNG
Evde yaptığımız banyoyu, su terapisine nasıl çevirebiliriz?
Suyun sıcaklığına göre bunu başarmak mümkün. Mesela; dinlenmek için sıcaklığı 33 ile 36 derece arasında olan ılık bir banyo tercih edin. Ruhsal olarak bitkinseniz ve canlanmak istiyorsanız, suyun sıcaklığı 29-33 derece olmalı. Banyodan sonra en az banyo süresi kadar dinlenmeniz şart. Hatta en iyisi iki kat daha fazla dinlenmek...
Yorgun vücudumuzu nasıl bir banyo ile dinlendirebiliriz?
36-38 derecelik suyla alınan 20 dakikalık bir banyo, kesinlikle ruhsal ve fiziksel bir gevşeme yaratır. Ağrıları azaltır, yorgunluğun getirdiği laktik asitin hücrelerden uzaklaşmasını sağlar. Uykusuzluk tedavisinde bu ısıda yapılan bir banyo kullanılabilir. Uyumadan önce 38 derece suyla 20 dakika alınacak bir banyonun ardından 40 dakika dinlenmek ve sonra yatağa girmek uyumayı kolaylaştırır.
Yoğun bir güne hazırlanmak için sabahları nasıl bir banyo yapmalı?
40 derecelik suyla 10 dakika bir banyo alırsak, bağışıklık sistemimiz harekete geçer. Sıcak su, kalp-damar ve solunum sistemine uyarı yapar. Banyo sonrası biraz yorgunluk olacaktır. Ancak uyarılan bağışıklık sistemi sayesinde vücut direnci artar. Banyonun ardından banyo süresinin iki katı kadar yani 20 dakika dinlendikten sonra işe gitmek yerinde olur. Yani sıcak su banyosu, sabah banyosu olarak tercih edilebilir.
AYAK BANYOSUNUN ÖNEMİ
Banyo almaya vakit yoksa aynı etkiyi elde etmek için ne yapılabilir?
O zaman ayak banyosu yapın. Çünkü ayakla suyun teması tüm vücutta banyo yapmakla aynı etkiyi yaratır. Grip ya da nezle olan kişiler, sıcak suyla ayak banyosu yaparak, üst solunum yolu dolaşımını olumlu yönde etkileyebilirler. Gününüz çok yoğun geçtiyse ve dinlenmek istiyorsanız o zaman da ılık bir ayak banyosuyapın. Eğer kendinizi çok yorgun hissediyorsanız, soğuk ayak banyosu işe yarayacaktır. 20 dakika ılık, beş dakika soğuk ayak banyosunu tercih etmek yorgunluğunuzu alacaktır.
ILIK-SOĞUK-ILIK BANYO İDEALDİR
Spor yaptıktan sonra nasıl bir duş almak gerekir?
Spor sonrası için 33-35 derece ısıdaki banyo suyunu öneriyoruz. Bu ısı, vücutta termal bir yüklenme yapmıyor. Yani; kaslarda gevşeme yaratmadan bir rahatlama sağlanıyor. Spordan sonra 33 derecelik suyla yıkanılabilir.
KAHVE İÇMEYİN
Soğuk su banyosu ile nasıl bir etki elde edebiliriz?
30 derecenin altına, özellikle 25-30 derece arasına ‘soğuk su banyosu’ diyoruz. Bu, vücutta aşırı yanıt uyandıran bir uygulamadır. Kaslarda kasılmaya neden olur. Vücudun metabolizması uyarılacağı için tansiyon yükselebilir. Bu ısıdaki banyoyu 10 dakikanın üzerinde önermiyoruz. En ideal banyo; ılıkla başlayıp, soğuğu araya sokup, yine ılıkla bitirmektir.
Banyodan sonra ne yapmalı?
Banyodan çıktıktan sonra örtünüp, mutlaka sıvı almanız gerekir. Mineralli su tüketmek gerekir. Bitkisel çaylar da içilebilir ama kahveyi önermem. Çünkü kahvenin içindeki kafein sıvı atımına yol açacaktır. En ideali; banyo sonrası kısa bir uykudur.
KAPLICA VÜCUDA İLAÇ GİBİ GELİR
Kaplıca kişide ilaç etkisi yapar mı?
Yapar, hatta kimi zaman ilaçtan çok daha fazla etkilidir. Kaplıca suyunda bulunan mineraller pek çok hastalığın tedavisini sağladığı gibi, insan vücudunun hastalıklara karşı direnç göstermesini de etkiler. Ancak kaplıcanın etkisini görmek için, düzenli aralıklarla yararlanmak gerekir. Haftada üç gün, altı ya da dokuz hafta süreyle bu tedavi uygulanabilir ya da ‘altı hafta süreyle veya her hafta sonu’ tarzındaki kür programları seçilebilir. Zaten hamam ya da banyo uygulamaları için de aslında bir düzen oluşturmak ve belirli aralıklarla yapmak en doğru olanıdır.
SICAK SU OBEZİTEYİ BİLE ETKİLİYOR
SPA’ların mantığı Türk hamamıyla aynı mı?
Günümüzde SPA (Sanitas Per Aguas) hamam geleneğinin modernize edilmesidir. Kozmetik ve güzellik uygulamalarını su ve sağlıkla kombine etmeye çalışan yerlerdir. SPA geleneği Türk hamamlarında zaten var. Önemli olan bu hamam geleneğini daha modern yöntemlerle kombine ederek, 7’den 70’e herkesin kullanımına sunmaktır.
Sıcak su uygulamalarının bağışıklık sistemimiz üzerine etkisi var mı?
Sıcak su uygulamalarının; diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), obezite (aşırı şişmanlık) ve kronik yorgunluk gibi durumları önleyici ya da bu durumlarda vücut fonksiyonlarını destekleyici etkisi var. Kişi, eğer grip başlangıcında ılık bir duş alırsa hastalığın etkilerini bir nebzede olsun önleyebilir.