Hamilelikte folik asit kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenler
Hamilelik süresince anne adayı ve bebeğin gereksinim duyduğu bazı mineral ve vitaminler bebeğin gelişiminde büyük bir önem taşımaktadır. Folik asit bunların başında gelir. Folik asit hücre ve sinirlerin gelişiminde çok etkilidir.
Folik asit ne işe yarar?
Genetik yapımızın yapı taşı olan DNA yapımında ciddi bir görevi üstlenir. Sinir sisteminin gelişiminin büyük kısmını folik asit sağlar. Hücre yapı taşlarını ve kan hücrelerini yapılandırır. B vitamini grubunda yer alır. Su da çözünür. Yeni doğan bebekte gelişim sorunlarını önler.
Folik asit hangi besinlerde bulunur?
Koyu yapraklı sebzeler, et, balık, yumurta, kuru baklagiller, tahıllar, kuru incir, kuru üzüm, brokoli, bamya, pancar, turunçgiller, marul, en zengini ise ıspanaktır.
Folik asit nasıl kullanılır?
Folik asit vücut tarafından depolanmaz bu sebeple her gün düzenli olarak kullanılmalıdır.
Hamile kalmadan en az 1 ay önce folik asit kullanılmaya başlanmalıdır.
Özellikle hamilelik döneminde folik asit içeren besinlerin yanında doktor tavsiyesi ile folik asit hap olarak da alınmalıdır.
Gebeliğin ilk 3 ayı folik asit kullanımına özen gösterilmelidir.
Folik asitin fazla kullanılması
Folik asit daha önce de söylediğimiz gibi vücutta depolanmadığı için kolay kolay gereksinim duyduğunuz seviyenin üzerine çıkamazsınız. Fakat yine de yeterli olan doz aşıldığında kişide hafif bir B12 vitamini eksikliği varsa bunu tetikleyebilir bu da ciddi bir probleme neden olabilir. Besinlerden alınan folik asit kullanmanız gereken miktarı aşmaz, su da çözündüğü için idrar ile vücuttan atılır. Hap olarak kullanıyorsanız mutlaka B12 seviyenize baktırmanız ve doktor tavsiyesi ile hareket etmeniz gerekir.