Gebelikte Reflü Hastalığı
Gebelikte reflü görülür mü?
Hamilelikte oldukça sık karsılasılan problemlerden biri de reflü dedigimiz ve midedeki asitin yemek borusuna doğru kaçması olarak tarif edebileceğimiz durumdur. Hamile bayanların yaklaşık üçte ikisi reflü belirtilerinden şikayetçi olurlar. Hamile bayanlar bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bir yanma ve acı hissi duyarlar. Bazı durumlarda saitli mide sıvısının daha da yukarı kaçması sonucu bu his boğaza yakın bölgelerde dahi hissedilebilir.
Gebelikte reflü görülme nedenleri nelerdir?
Hamilelikte bu durumun bu kadar yaygın olmasının temel nedeni hamilelikte çok yoğun olarak
salgılanan progesteron hormonunun yemek borusu ile mideyi ayıran ve genelde kapalı durması gereken kapakçığı (sifinkter) gevşetmesi ve bu suretle asitli mide sıvısının geriye kaçışını kolaylaştırmasıdır. Bunun dışında büyüyen rahimin yukarıda yer alan mideyi daha da yukarıya iterek pozisyonunu değiştirmesi de bir etkendir.
Gebelikte reflüyü önlemek için ne yapılmalı? Gebeler bu dönemde ilaçlatedavi edilebilirler mi?
Geceleri oluşan reflü belirtileri için yapılabilecek en kolay sey gebenin basını yukarda kalacak şekilde yatış pozisyonun değiştirilmesidir. Gebelikte bu durumun ilaçla da tedavisi mümkündür ve çoğu ilaç bebek açısından güvenlidir. Antiasitler denilen ve çoğunlukla çiğneme tableti seklinde alınan ilaçlar midede var olan asiti nötralize ederler. Bunlarda içlerinde kalsiyum ve/veya magnezyum minerali içerenler hamilelikte kullanım için en güvenilir olanlardır. H2 blokeleri denilen ilaçlar ise midedeki hücrelerden asit salınımını engellerler. Bunlar arasında hamilelikte en deneyimli olduğumuz ilaç ranitidindir (farmakolojik adı). 1997’de ABD’de yapılan ve yayınlanan bir çalışmada günde iki defa alınan bu ilaçla reflü belirtilerinin ciddi ölçüde azaldığı gösterilmiştir. Daha yeni geliştirilmiş olan proton pompası inhibitörleri denilen gruptaki ilaçlar da asit salınımını azaltan etkiye sahiplerdir. Bunların gebelikte kullanımıyla ilgili deneyim daha az olsa da özellikle lansoprazole denilen (farmakolojik adı) ilacın bebek için güvenli oldugu bildirilmektedir. Eğer bu reflü belirtilerine mide agrıları da eslik ediyorsa, o zaman Helikobakter pylori denilen bir bakterinin midedeki varlığına ilişkin bir kan testinin de yapılması gerekebilir. Bu test pozitif çıkarsa, bunun tedavisi için verilen antibiyotik ağırlıklı tedavinin gebelikte de verilmesi uygundur.