Bebeğinizi Biberonla Beslerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebeğinizi beslemek onun için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Ancak, onun istediği tek şeyin biberondaki süt olduğunu ya da onu herhangi birinin besleyebileceğini düşünmeniz yanlış olur. Sevginiz, sıcaklığınız ve onunla konuşmanız da süt kadar önemlidir. Bebeğinizi beslerken, onu emzirir gibi kendinize yakın tutun, ona gülümseyin, onunla konuşun.
Bebeği hiçbir zaman biberonla yalnız bırakmayın; boğulabilir. Öncelikle beslenme düzenini ayarlaması için bebeğinize fırsat verin. Beslenme hızını bırakın kendisi ayarlasın, ara sıra beslemeyi bırakıp sağa sola bakınsın, biberonla ya da sizinle oynasın. Böyle oyun katılmış bir beslenme yarım saat bile sürebilir. Bıkanı ne kada süt veya mama alacağını kendisi belirlesin. Siz rahat bir yere oturun, bebeğe önlük takın. Tülbent gibi ince bir bez, gazını çıkartırken el atında olmalı.
Biberonla Mama Verirken
• Biberonu ilk aldığınızda (cam biberonlar sağlık açısından en ideal olanıdır) kaynar suyla strelize etmeniz gerekir. Daha sonraki kullanımlarda da biberon takımını kaynatmanız gerekecektir.
• Mama hazırlarken kullanacağınız suyun mutlaka kaynamış olması gerekir.
• Eğer mamayı önceden hazırladıysanız kesinlikle mikrodalga fırında ısıtmayın. Bu ısıtma şeklinde mama içindeki ısı dağılımı eşit olmayacağından, hem bebeğinizin ağzının yanma riski doğacak hem de mamanın besin değeri bozulacaktır.
• Bebeğinizi biberonla beslerken onu dikkatlice izleyin. Eğer emerken çok fazla ses çıkarıyorsa fazla hava emiyor olabilir. Daha az hava yutması için beslerken bebeğinizin 45 derecelik bir açıyla tutmaya ve biberonun ucunun her zaman mamayla dolu olmasına dikkat edin.
• Bebeğinizi beslerken hiçbir zaman biberonun altına destek koyup, bırakmayın. Bir anda biraz fazla gidecek mama, bebeğinizin boğulmasına bile neden olabilir.
• Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeniz de yanlıştır. Bu durumda mama bebeğin boğazından östaki borusuna, oradan da kulağa geçerek kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Memeden Biberona Geçerken
• Herhangi bir nedenle anne sütünden biberona geçmeye karar verdiyseniz, bunu yavaş yavaş ve bu konuda bilgili kişilere danışarak yapın. Her emzirme öğününü biberonla değiştirmek için en az üç gün beklemek gerekir. İşe öğlen öğününde biberon vermeye başlayarak koyulun. Bebek biberonu almazsa bir sonraki gün aynı saatte bir kez daha deneyin.
• Değişik bir biberon memesi kullanabilir ya da memenin ucuna birkaç damla anne sütü damlatarak bebeğinizi biberona çekebilirsiniz.
• Üç gün süreyle öğlen öğününde biberonla beslemeyi öğrendikten sonra gündüz öğünlerinden birini daha biberona dönüştürebilirsiniz. Biberonlu üçüncü öğüne başlamadan önce üç gün daha beklemeli, gece öğünlerinden de biberona alışana dek böyle devam etmelisiniz.