Bebeğinizi Beslemenin Püf Noktalari
Bu, belli bir program olmaksızın, bebeğin acıktığını belirttiği her zaman beslenmesi anlamına gelir.
Açlık, yeni doğan bebeğiniz için yeni bir duygudur. Anne karnında sürekli beslenen bebek dünyaya geldiğinde besinlerim belli aralıklarla almak zorunda kalır. Sindirim sistemi ise uzun aralıklarla fakat çok yiyecek alacak kadar gelişmemiştir. Bu nedenle başlangıçta azar azar ama sık aralıklarla beslenmelidir.
Acıktığı için ağlayan bebeği bekleterek bir şey kazanamazsınız. Ağladıkça strese girer ve emmeyi reddeder. Onu besleyebilmek için yatıştırıp rahatlatmanız gerekebilir. Bebeğinizin gereksinimlerim karşılayarak onu şımartmış olmazsınız, îlk haftalarda bebeğin ağlamasının başlıca nedeni midesinin boş olmasıdır. Sonraları, sindirim sistemi gelişip midesi genişledikçe, her defasında daha çok yiyecek, öğün aralarını da uzatacaktır.
Bebeğimi günde kaç kez beslemeliyim?
Bebeğiniz ne zaman acıkırsa o zaman yemek isteyecektir, ilk günlerde bu oldukça sık olacağından bebeğin ne zaman acıkacağını kestirmek güçtür. Üçüncü ya da dördüncü günlerde iki üç saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeği günde sekiz kez beslemek, bu arada akşamüstü birkaç kez kısa kısa emzirmek gerekebilir. Bebekler, genellikle, mideleri boş olarak beş saatten fazla uyuyamazlar, bu nedenle geceleri iki ya da üç kez beslemek zorunda kalabilirsiniz. Anne sütü daha çabuk ve kolay sindirildiği için anne sütüyle beslenen bebekler mama ile beslenenlere göre daha sık acıkırlar.
Bebeğiniz üç aylık olunca gündüzleri beş, geceleri ise bir ya da iki kez beslenmeye alışmış olacaktır. Mama ile besliyorsanız dört saatte bir besleme düzenini daha kolay kurabilirsiniz.
ÖZEL DURUMLAR
Prematüre bebekler Erken doğan az gelişmiş bebeğinizin iştahı az olabilir, ama onu sık sık beslemelisiniz. Prematüreler daha çok uyumaya eğilimlidirler, aç oldukları halde uyumaya devam edebilirler. Bu nedenle bebeğinizi her üç saatte bir uyandırarak beslemeye çalışmalısınız.
Hastanede bulunduğunuz dönemde bebeğiniz için memeden elle süt boşaltabildiyseniz, eve gelir gelmez emzirmeye başlayabilirsiniz. Bebekler için gerçek memeden süt emmeye alışmak pek kolay olmayabilir. Ona yardımcı olmak için emzirmeden önce bir miktar sütü kendiniz sağarsanız meme başı daha belirgin hale gelir. İkizler ikizleri başarıyla emzirmek gayet kolaydır. Başlangıçta birer birer emzirin, daha sonra ikisini aynı anda emzirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için her birinin bacakları kollarınızın arasında, başları ise avuçlarınızın içinde olmalıdır.