Bebeğinize Kırmızı Eti Nasıl Sevdirebilirsiniz?
Hemen hemen pek çok annenin sorunudur yemek yemeyen çocuk. Hele ki ek gıda dönemi ayrı bir çiledir anneler için. Sürekli bir deneme araştırma dönemidir bu geçiş süreci. Sitemizin ziyaretçilerinden bir anne de ek gıdaya geçiş döneminde bebeğine et yediremediğinden yakınıyor ve bizden bu konuda yardım istiyor:
“Çocuğum kırmızı eti ağzına alınca çevirip duruyor ve en sonunda çıkartıyor. Ben de vitamin alsın diye her yemeğin içine et ve patates katıyorum; o da bol bol patates yiyor. Etin vitamini de patatesin içine geçer mi?”
Kuşkusuz pek çok annenin başına gelen bu beslenme sorunuyla nasıl baş edilebileceği ile ilgili Dr. Mehtap Coşar önemli tavsiyelerde bulunuyor.
En İyi Demir Deposu Kırmızı Etin Yerini Hiçbir Besin Tutmaz
Et yemeyi sevmeyen çocukların bu durumu ile ilgili çözüm üretmek önemli. Her ne kadar etle birlikte yemekte bulunan patates gibi besinler de ekstra besleyici özellik kazanlar da et yemenin yerini tutmaz.
Neden 6. Ayda Ek Gıdalara Geçilir? Ve Neden Et Önemlidir?
Bilindiği gibi, 6. Aydan sonra anne sütündeki demir miktarı azalır. Bu açığı kapatmak için demir ihtiva eden ek gıdalar bebeğe verilmelidir. Kırmızı et protein içeriği dışında özellikle küçük çocuklar için çok gerekli olan demiri bolca bulundurur. En iyi demir ihtiva eden gıda kırmızı ettir. Ayrıca pek çok besinde dengeli miktarda bulunmayan iyot, taurin, vitamin B12, vitamin D gibi mineral ve vitaminleri de içermektedir.
Zorla Yedirmeye Çalışmayın
Çocukların fiziksel ve psikososyal gelişimlerinde demir çok önemli bir yere sahip olduğu için büyüme gelişmenin hızlı olduğu dönemlerde, kansızlığı engelleyecek besinlerle beslenilmesi gereklidir. Bu gereklilik içinde kırmızı et mutlaka çocuğun beslenmesine eklenmelidir.
Mümkün olduğunca kaliteli protein içeren kırmızı ete çocuğunuzu alıştırmak gerekli. Yine de şimdilik kırmızı et vermeyip, yerini alabilecek diğer besinlerle çocuğunuzu beslemeniz en doğrusu olacaktır.
Farklı Pişirme Yöntemlerini Deneyerek Çocuğunuza Eti Sevdirmeye Çalışın
Bu tür besinlere karşı bir isteksizliği geliştirmemek için çocuk zorlanmamalı. Belli bir süre sonrasında değişik pişirme yöntemleri uygulayarak daha önce yemediği kırmızı eti çocuğunuza yavaş yavaş ve yeniden tattırmanızı öneririm.
Zamanla yeni tatlara daha açık hale gelen çocuklarda, önceki yenmeyen besin öğelerinin istekle yendiği çok sık gözlemlendiğimiz bir durumdur. Bu arada diğer protein kaynaklarından faydalanmak en doğrusu olacaktır.
Kırmızı et dışında tavuk eti, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal protein kaynakları ile baklagiller (fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi gıdalar) gibi bitkisel protein kaynaklarından yararlanılmalıdır.