Kripto paraya vergi geliyor

Kripto paralarla ilgili yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM’de, kripto paralardan elde edilecek gelirlerden vergi alınması gerektiği konusunda partiler arasında adeta görüş birliği oluştu. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, kripto paralara vergi için çalışma yaptıklarını bildirdi.

Erdoğan Süzer Ülke genelinde yaklaşık 10 milyon kişinin yatırım yaptığı kripto paraların yasal altyapıya kavuşturulması için hazırlanan yasa teklifi görüşmesinden ‘Vergi’ sürprizi çıktı. Görüşmelerde CHP, İYİ Parti, Saadet ve DEM Parti’nin yanı sıra iktidar ortağı MHP milletvekilleri kripto paralardan elde edilecek gelirlerden vergi alınması gerektiği yönünde ortak görüş belirttiler. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik de, sektörden gelen talep üzerine kripto paralar için vergi çalışmalarına başladıklarını bildirdi. MASAK Başkanı Hasan Kaymak ise 60’a yakın kripto varlık hizmet sağlayıcısının MASAK’ın radarında olduğunu, bu alana 100 milyondan fazla ceza kestiklerini söyledi.

KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLEN TEKLİFTE YOK

Kripto varlıkların ilk kez yasal çerçeveye oturtulmasını öngören Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Görüşmelerde CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, düzenlemede kripto varlıklarla yapılan işlemlerden vergi alınıp alınmayacağına ilişkin bir madde olmadığını belirterek, vergi konusunda Bakan Yardımcısı Çelik’ten bilgi istedi. Aynı şekilde komisyonun MHP’li üyesi İsmail Faruk Aksu, İYİ Partili Ümit Özlale, Saadet Partili Selim Temurci ve DEM Partili Hakkı Saruhan Oluç kripto varlıklardan vergi alınması gerektiğini yönünde görüş açıkladılar. AKP Milletvekili İsmail Güneş de kripto varlıklara belirli sınırlar dahilinde mevduatlarda olduğu gibi güvence verilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekillerinin sorularına yanıt veren Hazine Bakan Yardımcısı Osman Çelik, kripto varlıklarla ilgili verginin TBMM’ye getirilen yasa teklifinin konusu olmadığını belirterek, “Ancak sektör temsilcilerinden gelen ısrarlı talep üzerine bu konuda bir çalışma yapılıyor. Yerli ve yabancıyı kaçırmayacak bir düzenleme çalışması yürütüyoruz” dedi. Yasa teklifini hazırlayan AKP Milletvekili Ömer İleri de, milletvekillerinin vergiyle ilgili sorularına, “Vergi bu yasanın konusu değil. Vergi konusunda ilerleyen süreçlerdeki gelişmeler zaten gündeme gelecektir” şeklinde yanıt verdi.

60 KRİPTO MASAK’IN RADARINDA

MASAK Başkanı Hasan Kaynak da kripto varlıklarla ilgili yapılan denetim çalışmaları hakkında bilgi verdi. 60 civarında kripto hizmet sağlayıcısının MASAK’ın radarında bulunduğunu bildiren Kaynak, “Denetimler neticesinde kripto varlık hizmet sağlayıcılarına 100 milyon liraya yakın ceza kesildi. Yasanın çıkmasıyla birlikte bu daha da artacaktır. MASAK ayrıca, geçen yıl 100 milyon dolara yakın kripto varlıklara el konulmasına vesile oldu. Böylece MASAK yurt dışındaki varlıklara da el konulmasını sağlamış olduk” dedi.
Benzer Videolar