Gebelik Planlaması!
Evlilik sosyal bir kurum olup tüm sorunları paylaşma adına erkek ve kadının sözlü anlaşarak aynı çatı altında yaşamalarıdır. Evliliğin devamında erkek ve kadının paylaşımlarını artırmak amacıyla çocuk sahibi olma duygusu önemli bir rol oynar.
Memleketimizde henüz yeni evli çiftlere bile “Çocuk ne zaman?” sorusu sıklıkla sorulur. Bu sorular çiftleri baskı altına alır ve çocuk oluncaya kadar devam eder. Anne ve baba olmak gerçekten cesur bir adımdır. Sorumlulukları oldukça ağır olan bir süreçtir. Sağlıklı bir yaşam tarzı siz ve bebeğiniz üzerinde büyük etkilere sahiptir. Önleyici hekimlik kavramının gelişmesiyle birlikte insanların evlilik öncesi ve gebelik öncesi danışmanlık istemeleri daha yaygınlaşmıştır. Evlilik ve gebelik öncesi danışmanlığın asıl amacı çiftleri birlikteliğin, anne baba olmanın getirebileceği sorumluluklar konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı bir gebelikten önce ve bebeğin doğumundan sonra yapılması gerekenlerin tartışmaktır.
Kadın doğum hekimliğimiz boyunca bebek isteyen çok az kadının “gebe kalmadan önce neler yapmalıyım” diye doktora başvurduğunu gözlemledik. Ama gebelik, planlanması gereken bir olgudur.
Gebeliğin planlanması, ileride oluşacak olaylara sizi ve ailenizi hazırlamaya yardımcı olacak ve alınacak önlemler konusunda yol gösterici olacaktır. Bu bireysel faydalarının yanı sıra toplumsal olarak da doğru zamanda ve doğru koşullarda doğacak çocuklarla sağlıklı nesillerin oluşmasını sağlar. Aile planlaması konusunda anlattığımız gibi doğru zamanda doğacak çocuklar için aile planlaması konusunda danışmanlık alınmalı ve bireysel olarak kendine özel koşullara uygun aile planlaması yöntemi seçilmeli ve böylece gebelik planlanmalıdır. Gebelikten önce ve gebelik boyunca sağlığınızın iyi olması gebeliğin her durumda oluşturabileceği sosyal, psikolojik ve tıbbi sorunları ve stresleri yenmenizde size yardımcı olabilir. Bu amaçla gebelik öncesi genel olarak sağlık kontrollerinden geçmeniz gereklidir. Tedavilerin, aşıların, hazırlıkların yapılması bütün gebelik boyunca size yardımcı olacaktır. Gebelik bazen zaten bir problemdir, bu yüzden problemlerinizi çözdükten sonra gebeliğe başlamak daha akılcıdır. Sağlıklı bir bebeği kucağınıza aldıktan sonra nasıl olsa bir çok şeyi unutacaksınız. Ama sağlıklı bir gebelik ve bebekten önce kendiniz için, özellikle önleyici hekimlik kuralları içerisinde hekiminizle görüşmelisiniz. Bu görüşmede ;
- Aile hayatınız
- Tıbbi geçmişiniz
- Evlilik süreniz
- Aldığınız ilaçlar
- Genetik sorunlar, gerekirse danışmanlık
- BMI , beslenme durumunuz (vejeteryan) gibi özellikleriniz
- Geçirdiğiniz gebelikler
- Kan grubunuz
- Dis bakımınız
- Aşılarınız sorgulanmalıdır.
- Talasemi
- Tay-Sachs Hastalığı
- Orak hücreli anemi
- Hemofili
- Kas distrofisi
- Kistik fibrosis
- Hungtington korea
- Kırılgan-x
- Kullandığınız ilaçlar
- Sigara içip içmediğiniz
- Alkol, uyuşturucu kullanıp kullanmadığınız
- Herhangi bir hastalık nedeniyle gördüğünüz tedaviler sorgulanmalıdır.
- Anne ve bebek kayıpları
- Düşük tartılı bebek doğumu
- Gebelik ve doğumda sorunlar daha sık görülür.