Konuşmamız Gerek BM’de neleri savunacak?
2024 Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nda bütün Dünyadan kadın örgütleri yoksulluğu konuşacak: Türkiye’den hangi gündemleri götürüyoruz?
Bu yıl Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) 68. Oturumu, 11-22 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Türkiye’de kadın hareketinin öncü isimlerinden Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Türkiye Kadın Koalisyonu ile Patiska Platformu’ndan Selma Acuner, New York’ta KSK toplantılarına katılacak Konuşmamız Gerek Derneği’ne konuştu.
- Kadının Statüsü Komisyonu’nun ana teması “yoksulluğun ele alınması, kurumların güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet perspektifiyle finansman sağlanması yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşılmasının ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin hızlandırılması” olacak.
- Yoksulluk ana temasını ve diğer öncelikli toplumsal cinsiyet konularını tartışmak üzere bütün Dünyadan devlet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve uluslararası kuruluşlar bir araya gelecek. BM üye devletleri, hükümetler arası kuruluşlar ve BM kuruluşları “yan etkinlikler”, Türkiye’den pek çok kurumun da dahil olduğu sivil toplum kuruluşları ise “paralel etkinlikler” düzenleyecek.
- Konuşmamız Gerek Derneği olarak, regl yoksulluğu bakış açısıyla New York’ta Birleşmiş Milletler KSK oturumlarına katılım sağlayacak, BM kuruluşları ve uluslararası sivil toplum örgütleriyle görüşmeler gerçekleştirecek ve sivil toplum forumu NGO CSW’da Oxfam Ghana ile iş birliğinde bir paralel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Uluslararası etkinlikte, vergi adaletinin ötesinde regl yoksulluğuyla mücadele alanında Türkiye ve Gana’dan deneyimleri, sivil toplum ve gençlik bakış açısıyla sunulacak ve bütün dünyada regl yoksulluğu alanında çalışan kuruluşlar deneyim paylaşımı ve politika tartışmaları için bir araya gelecek.
- Canan Güllü: Eşitlik mücadelesi ve yoksullukla mücadelede sürdürülebilir istihdam, bakım yükü ve ILO 190 nolu işyerinde şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesinin vurgulanması kritik.
- Selma Acuner: Yaşlı kadınların sosyal dışlanmasının önüne geçebilmek dijital açıdan güçlenmeyi destekleyici politikalarla mümkün.
- Konuşmamız Gerek BM’de neleri savunacak?
- 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarken, emek verdiğimiz her 30 günün 7 gününde regl olduğumuzu, görünen ve görünmeyen emeği verirken süren regl döngüsünde kapsayıcı regl bakımına erişimin bir insan hakkı olduğunu vurguluyoruz. 8 Mart kutlamalarını yapan kurumlara eşitlikçi politikaları yılın her günü, ve herkesi kapsayan şekilde uygulamanın gereğini hatırlatıyoruz.
- Websitemizi ziyaret edin.
- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü e-kartlarımıza göz atın.
- E-bültenimize abone olun.