sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının şubat raporunda Antalya'ya dair dikkat çeken detaylar yer aldı. Türkiye genelinde kira artış oranları sıralamasında 2022 yıllında zirvede yer alan Antalya, Şubat 2024'te listenin son sırasında yer aldı. Şubatta yıllık resmi enflasyon yüzde 67,07 olurken Antalya'da ortalama yıllık kira artış oranı yüzde 25'te kaldı. Şubatta Türkiye genelinde satılık konut metrekare fiyatlarında yıllık bazda en düşük ikinci artışın görüldüğü il, yüzde 38,1'lik oranla Antalya oldu.

RUSLAR GELİŞİ VE DÖNÜŞÜ TABLOYU ALTÜST ETTİ

Raporda, Ukrayna'daki savaşın etkisiyle Türkiye'nin esas olarak Rusya’dan göç aldığı ve bu göçün en yoğun yaşandığı Antalya'da 2022 yılında kiralık konut talebinde büyük artışlar meydana geldiği, göçün tersine dönmesiyle de kiralarda sert bir düşüş yaşandığı belirtildi. TÜİK yabancı giriş ve çıkış istatistiklerine göre 2022’de 152 bin Rus vatandaşı Türkiye’ye yerleşirken bir yıl sonra 122 bini Türkiye'yi terk etti. Rus göçünün etkisiyle Nisan 2022'de Antalya'da kiralarda yüzde 329,3'lük astronomik yıllık artış oranı ile zirveye yerleşti. Rus göçünün terse dönmesinin etkisiyle de Mayıs 2023-Şubat 2024 arasındaki dönemde Antalya'da kira artış hızı kademeli olarak geriledi ve Şubat 2024'te yüzde 25'e kadar düştü. Öte yandan, büyük dalgalanmaların ardından Antalya’da ortalama reel kira iki yıl öncesine kıyasla yaklaşık 1,8 kat daha yüksek oldu.

TÜRKLERİN YÖNELDİĞİ ÇEPER İLÇELERDE KİRA PATLAMASI

Antalya’da dış göçten kaynaklı talep artışının ilçe kira fiyatları üzerinde etkisi çok farklı oldu. Antalya ilinin çeperlerinde konumlanan az nüfuslu ve düşük kiralara sahip ilçelerde fiyatlar, merkezde ve gözde sahillerde konumlanan yüksek nüfuslu yüksek kiralı ilçelere kıyasla daha hızlı arttı. Son iki yılda fiyatlarda en yüksek artışın gerçekleştiği ilçeler Manavgat (yüzde 612,1), Kumluca (yüzde 525), Korkuteli (yüzde 471,4), Finike (yüzde 453,3) ve Kepez’dir (yüzde 420) oldu. Bu ilçeler Antalya ilinin çeperlerinde yer almakta ve dönemin başında en düşük kiralara sahip ilçelerdi. Raporda, "Rusların merkez ilçelerde ve gözde sahil ilçelerinde yarattığı talep ve fiyat şokunun yerlileri kiraların düşük olduğu bu ilçelere yönelterek fiyatları büyük ölçüde artırdığı anlaşılmaktadır" denildi. Kiralarda iki yıl sonunda nihai artış oranının nispeten ılımlı kaldığı ilçeler Muratpaşa (yüzde 351,1), Kaş (yüzde 267,6), Kemer (yüzde 251,6), Konyaaltı (yüzde 233) ve Alanya (yüzde 230,6) oldu. Raporda, "Bu ilçeler Rusların tercih ettiği ilçeler olup aynı zamanda incelenen dönemin başında çok yüksek kiralara sahip ilçelerdir. Bu ilçelerde kira artışları iki yılın sonunda il ortalamasının altında kalmıştır. Bu şaşırtıcı değildir. Bu ilçeler göçün tersine dönmesiyle büyük çapta nüfus kaybetmişlerdir" denildi.