Yeni Yavru Köpeğiniz İçin Hazırlık Yaparken
Yeni yavru köpeğinizi eve getirmeden önce şunları yapmalısınız
· Onu tıbbi bakımı için emanet edebileceğiniz Veteriner Hekimi seçiniz. Eğer bildiğiniz bir Veteriner Hekim yoksa size yavruyu satanlardan tavsiye edebilecekleri bir Veteriner Hekim adresini öğreniniz. Ya da bunu komşularınız içinde köpeği olanlardan, çevrenizdeki hayvansever derneklerden veya hayvan barınma yurtlarından öğrenebilirsiniz. Köpeğinizi eve getirdikten sonra yapacağınız ilk işlerden birisi tepeden tırnağa muayenesini (check-up) ve aşılarını yaptırmak için onu bir Veteriner Hekime götürmektir. Bunu için önceden telefonla bir randevu almanız gerekli olacaktır.
· Yavru köpeğinize bir isim bulunuz. Eve götürdükten sonra ona isim arayacak kadar beklemeyiniz. Yani bütün dostlarınız, komşularınız, çocuklarınız ve diğer köpek severler ona isim takmak için harekete geçmeden önce ismin veriniz. Ve de sadece daha iyi uyacağını veya kulağa daha hoş geleceğini düşündüğünüz için her gün ismin değiştirerek onu şaşkına çevirmeyiniz. Yavru köpeğinizin terbiyesinde en önemli noktalardan birisi ona duygusal bir isim vermek ve aynı isimle devam etmektir.
· Yavru köpeğinizin emniyeti için evinizi düzene sokunuz. Yavru köpekler bebeklere benzer. Meraklıdırlar ve herşeyi ağızlarına sokarlar. Ancak bu talimatlara uyarsanız evinizi ve eşyalarınızı zarardan korumuş, bununla birlikte köpeğinizi de güvenceye almış olursunuz. Evlerde normalde bulundurulan zehirli maddeleri yavrunun ulaşamayacağına emin olduğunuz yerlere kaldırınız. Çamaşır deterjanları, .çamaşır suları, dezenfektanlar, sıvı temizlik malzemeleri, suni gübre, güveye karşı koruyucular, maftalin ve antifiriz ölüme sebep olacak zehirler arasında sayılabilir.
Çivi, raptiyeler, küçük vidalar, pimler, aliminyum kutu parçaları, diğer sivri aletler gibi köpeğinizin ısırabileceği şeyleri ortada bırakmayınız. Onu havasız bırakabilecek veya ısırılıp yutulduğu zaman ciddi problemlere neden olabilecek plastik torbalarla oynamasına izin vermeyiniz. Yavru köpeğinizin dolaştığı yerlerde olabilecek elektrik kablolarını prizden çıkarınız veya üstlerini kapayınız. İçinden elektrik geçen kabloları ısırırsa bu ağır yanıklara, elektrik çarpmalarına veya yangın çıkmasına neden olabilir.
Bilenen bir çok ev bitkileri de yavru köpeğinizin sağlığı için tehlike oluşturur. Philodendron, ingiliz sarmaşığı ve caladium zehirli bitkilerin bazılarıdır. Zakkum gibi bahçe bitkileri de zehirli sayılırlar. Yavru köpeğinizin mobilyalarınızı kemirmesini önlemek için ev hayvanı ihtiyacı satan dükkanlardan zararsız fakat çürük tatda bazı ürünler satılmaktadır. Bu ürünlerin mobilyalarınıza zarar vermeyeceğine emin olunuz. Onun kemirme ihtiyacını giderecek emniyetli ve iyi oyuncaklar sağlayınız. Ayakkabılarınızın ve diğer kemirilebilecek eşyalarınızın yavrunun yetişemeyeceği yerlerde olmasına dikkat ediniz. Bütün bunları yavru köpeğinizi eve getirmeden önce yapmalısınız.
· Yeni yavru köpeğinizi eve getirmeden önce elinizde olması gereken malzemeler şunlardır:
a. Yavru köpek maması
b. Su kabı
c. Köpek maması kabı
d. Yumuşak bir tasma kayışı
e. Künye levhası
f. Fırça ve tarak
g. Köpek yatağı veya uyuma kulübesi
h. Güvenli oyuncaklar
Yavru köpeğinizi eve getirmeden önce tam ve dengeli beslenme sağlayan bir yavru köpek maması almalısınız. Doğru beslenme yeni yavru köpeğinize vereceğiniz bakımın önemli bir parçasıdır.
Su ve yemek kapları devrilmez ve kemirilemez kalitede olmalıdır. Yavru köpeğinizin ilk tasma ve kayışı hafif naylon veya deriden yapılmış olmalıdır. Biraz büyüdükten sonra ona güvenlik tokası olan örgü naylon veya deri bir tasma almanız gerekecektir. İki metre uzunluğundaki bir kayış gezinti ve eğitim için yeterli olacaktır. Güzellik malzemeleri yavru köpeğinizin sıhhatli ve hoş görünümüne katkıda bulunacaktır. Tabii kıldan yapılmış bir fırça ile geniş dişli madeni bir tarak ve belki de tüylerinin karışmasını gidermek için bir çözücü alet, kısa tüylerin düzeltilmesi için bir tarama eldiveni bulundurmak fena olmaz. Köpeğinizin haftalık güzellik programını önceden yapmak iyi bir fikir olacaktır.
· Oyuncaklar köpek malzemelerinin önemli bir kısmını oluşturur. Sadece köpeğinize ihtiyacı olan ve kendi kendine oynayacağı toplarını yada kemirebileceği oyuncakları sağlayın yeter. Uzun yapma kemikler, plastikten yapılmış kemirme oyuncakları, sert kauçuk toplar ve uzayan cinsten diğer oyuncaklar hem zevkli hem de güvenli olacaklardır. Süngerden yapılmış oyuncaklar veya öten yada ıslık çalan malzemeleri vermeyiniz. Çünkü onları parçalayıp yutabilir.
· Sıcak ve rahat bir köpek yatağı veya uyku klübesi mutlaka gereklidir. Eski battaniyelerle ve yastıklarla döşenmiş bir kutu gayet iyi olabilir. Yavru köpeğiniz büyürken tabii yatağı da büyüyecektir. Sepet kullanmayınız. Çünkü yavru köpekler onları kemirirler. Fasülye torbası cinsi yataklar kolay temizlendikleri için ve yavrular içinde iyice gerinebildiklerinden dolayı köpek sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Ev hayvanı malzemesi satan dükkanlarda yavru köpeğinizin severek içinde kıvrılabileceği bir çok yatak satılmaktadır. Ancak yeni bir yavru köpek için en güvenli ve en pratik yatak sizin çok az bir masrafla çeşitli malzemelerden kendinizin yapabileceği bir uyku ve dinlenme kulübesi olacaktır. Bu klübenin hava delikleri olmalı ve yavrunun büyümesine izin verecek ebatta olmalıdır.
Doğru kullanıldığı takdirde bu klübe köpeklerin binlerce yıllık kendi sahalarının merkezinde bir kovuklarının olması ve kovuklarının kirletilmemesi konusundaki iç güdüsüne de uygun ve faydalı olacaktır. Yavru köpekler uyudukları yerleri sever ve onları pisletmezler. Ancak devamlı olarak da dışarı çıkarılmaları gerekir. Yavru köpeğinizi klübede besleyecekseniz onu almaya giderken klübesini de yapmış olmalısınız. Unutmayın ki eğitim yavrunun evinize geldiği ilk günden itibaren başlar. Uykularını kendi klübesinde uyuması önemlidir. Küçük köpekler çok oynar ve sık sık uyurlar. Geceleyin yeni küçük köpeğiniz bu kulübenin artık onun yatağı olduğunu bilmelidir. O zaman daha az sızlanacaktır.