“Kısırım” Diyerek Çocuk İsteğinizi Sonlandırmayın!
Kısırlık, her çocuk sahibi olmak isteyen çift için korkulan bir durumdur. Ancak çocuk sahibi olamamanız kısır olduğunuz anlamına gelmiyor; sadece önünüzde uygun tedavi yöntemleri ile aşılması mümkün bir süreç olduğunu gösteriyor. Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, hangi durumlarda “kısırlık” tanısının konulduğunu anlattı ve çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftler için izlenen tedavi süreçleri hakkında bilgi verdi.
"Çocuk Sahibi Olamamanızın Nedeni Ortaya Çıkmadan Kısır Olduğu Sonucuna Varmayın"
Yapılması gereken, bu sorunların nedenlerinin ortaya çıkartılması ve gerekli tedavilere başlanmasıdır. Bu nedenle “çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftlerin” neden ortaya çıkana kadar “kısır” olarak tanımlanması sakıncalıdır.
Zamanında Teşhis ve Doğru Tedavi Yöntemi ile Başarı Oranı Artıyor
1 yılı aşkın bir süredir korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftin tedavisinde zamanında teşhis ve doğru endikasyonlarla tedavinin başarı elde etmede en önemli unsurdur.
Kadının değerlendirilmesi bu açıdan temel bir öneme sahiptir; çünkü çocuk sahibi olamamanın (infertilitenin) kaynağı ne olursa olsun her türlü engelde tedavi kadının mevcut üreme sistemi anatomisi, fizyolojisi ve endokrinolojisi ile yakın ilgidedir.
İnfertil Kadında Şu Bulgular Bulunur
Düzensiz adet olma, ergenlikten bu tarafa hiç adet olamama ya da düzenli başlayan adetlerin ilerleyen dönemde uzaması, duraklaması, tüylenmede artış ve alışılmışın dışında bölgelerde kıllanma fazlalığı ya da kıllanmanın olması gereken yerlerde az ya da hiç kıllanmanın olamaması; birliktelikte ağrı hissedilmesi, adetlerin ağrılı olması, meme uçlarından süt benzeri bir sıvının gelmesi, yetersiz meme gelişimi görülebilir.
Tedavide “Tüp Bebek Yöntemi” En Yüksek Başarı Oranına Sahip
Üreme sistemlerinde bir problemi olmayan ve korunmayan her 4 çiftten birinin o ay gebe kalabilmektedir. İnfertilite nedenlerini: Ovulasyon bozuklukları, sperm bozuklukları, tubal nedenler, endometriozis (çikolata kisti), nedeni izah edilemeyen infertilite” olarak sıralayabiliriz.
Tedavi yöntemleri, yumurtlama teşviki, aşılama işlemi ve tüp bebek yöntemleridir. Tüp bebek yöntemi, gebe kalmada %50 ile en yüksek başarı oranına sahiptir. Özellikle genetik rahatsızlığı bulunan, endometriozis (çikolata kisti) olan, ağır erkek faktörü içeren vakalarda ilk sırada önerilmektedir.