Kelime-i Şehadet
Kelime-i Şehadet getirmek; islamın 5 şartından ilki şehadet getirmektir. Kelime-i Şehadet İslam'ın en özlü bir ifadesidir.
Okunuşu: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü"
Anlamı: "Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür."
Kelime-i Şehadet getirmek
Kelime-i Şehadet'in ilk kısmında Allah'tan başka ilah olmadığına, ikinci kısmında ise Hz. Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın kulu ve rasulü olduğuna tanıklık edilir. Kelime-i Şehadet bu tanıklığın dille açıklanması anlamına gelmektedir.
Resulullah'a (s.a.v) inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir. Kelime-i Şehadeti söyleyen kişi Müslüman olur ve bundan sonra İslam hukukunun Müslümanlara tanıdığı tüm haklara sahip olur.
Peygamber Efendimiz (S.a.v.), bir hadiste islamı şöyle tarif etmiştir:
“İslam, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkan bulduğun zaman Kâbe’yi ziyaret (hac) etmendir.” (Müslim)
"Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü"
Kelime-i Şehadet faziletleri
Şehadet getirmek insanda meydana gelen bilgi ve kesin inanıştır. Kişinin bildiği şeyleri söz ile ifade etmesidir. Kelime i şehadet getiren kimse kalbiyle de tasdik etmişse mümin olur.
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Her kim, 'Şehadet ederim ki tek olan Allah'tan başka ilah yoktur, (ortağı da yoktur); Muhammed O'nun kulu ve elçisidir; İsa da Allah'ın kulu ve Allah'ın kullarından bir kadının oğlu, Meryem'e ulaştırdığı (emriyle onda var ettiği) kelimesi ve Allah'tan (gelen) bir ruhtur. Cennet haktır, cehennem haktır.' derse Allah onu, cennetin sekiz kapısından hangisini dilerse oradan cennetine koyar." (Müslim)
Kelime-i Tevhid
Kelime-i Tevhid de Kelime-i Şehadet gibi imanın ve islamın özünü teşkil eden bir ifadedir. Anlam olarak Kelime-i Şehadet ve Kelime-i Tevhid de aynı manaya geliyor aslında. Ama Kelime-i Şehadette, “Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki)” anlamına gelen bir ifade vardır. Kelime i tevhid ise şehadetten daha kısa anlamda kullanılan, Allah’ın varlığını "La ilahe illallah" ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olduğunu şehadette olduğu gibi kabul eden bir cümledir