İnce bağırsak sindirim sisteminde mide ve kalın bağırsak arasında yer alan bölümdür. 5-6 yaşına kadar 5-6 metre olan bağırsakların boyu, erişkin yaştaki insanlarda 6-8 metreye kadar ulaşır. İnsan boyundan fazla olmasına rağmen, vücutta düz bir şekilde değil, bir sicim yumağı gibi konumlanmıştır. Çapı 2-3 cm olan ince bağırsağın kıvrımlı bir yapısı bulunur ve besinler kana buradan karışır. İç yüzeyinde girintili, çıkıntılı yapıda olan villus adı verilen oluşumlar vardır. Villuslar bağırsaklardaki emilim yüzeyini arttırır.
İnce bağırsağın yapısı kas ve zardan oluşmuş bir boru şeklindedir. Boş olduğunda biraz basıktır. İçinde gaz ve besin maddeleri olduğunda daha yuvarlak silindirik bir yapıya sahip olur. İnce bağırsak sindirimde kimyasal sindirimin başladığı bir organdır. Midenin sindiremediği yağ, karbonhidrat ve protein burada sindirilir. Başlangıcı mideden sonra olan ince bağırsak görev ve yer yönünden üç bölüme ayrılır. Bu bölümler;
Başlangıç bölümü mideden sonra olan on iki parmak bağırsağı ya da duodenum olarak adlandırılan kısmın uzunluğu 25 cm kadardır. Bu bölüm ince bağırsağın en kısa olan kısmıdır. Bu bölüm kendine bağlı olan pankreas ile karaciğerle işbirliği yapar. Bu organların salgıladıkları enzimler ve salgılar, kimyasal sindirimin olması için ince bağırsağa gönderilir.
İnce bağırsağın orta bölümü on iki parmak bağırsağı ve ileum arasında yer alır. Yetişkin insanlarda burası 2-8 metre uzunluğunda olur.
Son kısım olan ileum, yetişkin insanlarda yaklaşık olarak 4 metre uzunluğunda olur. İleoçekal valf yardımıyla çekum bölümünden ayrılır.
İnce bağırsağın görevleri nedir?
Bu organ fiziksel ve kimyasal sindirimin olduğu bir bölümdür.
Besinlerin sindiriminin ve emiliminin olduğu ince bağırsaklar, tuz ve suyun emilimini de üstlenir.
İnce bağırsak sindirim sisteminde yağların ilk olarak kimyasal sindiriminin yapıldığı bölümdür.
Buraya gelen gıdalar en küçük moleküllerine ayrılır.
Sindirimin önemli bir parçası olan ince bağırsağın hastalıkları, çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle sağlığına dikkat edilmeli, gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterilmelidir.