Genler bebeğin kilosunu bile belirliyor
Bilim adamları bebeklerin düşük kilolu doğmasına ve daha sonra şeker hastalığı geliştirmesine genetik bağlantıları buldu.
Uzmanlar, araştırmanın düşük kilolu doğan bebekler ile şeker hastalığı arasındaki genetik bağlantıyı ortaya çıkaran ilk güçlü delil olması bakımından önemli olduğunu belirtti.
İngiltere'deki Oxford Üniversitesinden Mark McCarthy'nin başkanlığında, İngiliz, Hollandalı, Finlandiyalı ve ABD'li bilim adamlarınca yapılan ve Nature Genetics adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, düşük kilolu doğan bebeklerde şeker hastalığına yakalanma oranlarının neden arttığını açıklamaya da yardımcı olacak.
Hamilelik ve doğum üzerine geçmişte yapılan 19 araştırmaya katılan 38 bin Avrupalıyı analiz eden bilim adamları, 2 genetik varyantın bebeklerin doğum sırasındaki ağırlıklarıyla ilişkili olduğunu ve bu genetik varyantlardan biri olan ADCY5'in, 2. tip şeker hastalığıyla bağlantısını ortaya koydu.
Bilim adamları ADCY5 adlı genetik varyantın 'riskli kopyalarını'' taşıyan kişilerde şeker hastalığına yakalanma riskinin, 2 adet ''riskli olmayan kopyaları'' taşıyan kişilere oranla yüzde 25 daha fazla olduğunu buldu.
Bebeklerin doğum ağırlıklarıyla ilgili bulgularının şaşırtıcı olduğunu belirten araştırma ekibin başkanı McCarthy bilimsel dergide yer alan yazısında, ''Genlerin, bebeklerin doğumdaki ağırlıkları gibi pek çok güçlü çevresel faktörlerle bağlantılı bir konuda, böylesine güçlü bir etkisinin bulunduğunu görmek çok şaşırtıcıydı'' ifadelerini kullandı.
Araştırma ekibinde yer alan, İngiltere'nin güneyindeki ''Peninsula Medical School'' adlı tıp okulundan Rachel Freathy de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Bebeklerin doğumdaki ağırlıklarının ne oranda çevresel faktörler ve ne oranda genlerimizle bağlantılı olduğunu belirlemek bizim için çok önemli. Çünkü bu bize hastalıkları önlemek için ne yönde çaba göstermemiz konusuna bilgi verecek'' dedi.