Avrupa'nın en üst mahkemesi, UEFA'nın Avrupa futbolunu kontrol etmesinin AB rekabet hukuku kapsamında yasadışı bir tekel olduğuna hükmederek Süper Lig projesine önemli bir destek verdi.
Avrupa Süper Ligi ve destekçileri A22 Sports, UEFA'nın ilk olarak Nisan 2021'de başlatılacak olan rekabeti yasaklamasının ve katılımcı kulüpleri cezalandırma tehdidinde bulunmasının Avrupa'nın rekabet özgürlüğüne ilişkin yasalarıyla bağdaşmadığını savundu.
Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen kararda, FIFA ve UEFA'nın yeni futbol müsabakalarının önceden onaylanmasını gerektiren kurallarının "AB hukukuna aykırı" olduğu tespit edildi.
"REKABETİ KISITLAYICI NİTELİK"
Mahkeme, "FIFA ve UEFA'nın, Süper Lig gibi yeni kulüpler arası futbol projelerini önceden onaylarına tabi kılan ve kulüpler ile oyuncuların bu müsabakalarda oynamalarını yasaklayan kuralları hukuka aykırıdır. FIFA ve UEFA kurallarının şeffaf, objektif, ayrımcı olmayan ve orantılı olmasını sağlayan bir çerçeve bulunmamaktadır." dedi.
Benzer şekilde, FIFA ve UEFA'ya bu müsabakalarla ilgili hakların ticari kullanımı üzerinde münhasır kontrol sağlayan kurallar, Avrupa Birliği'ndeki medya, tüketiciler ve televizyon izleyicileri için önemi göz önüne alındığında, rekabeti kısıtlayacak niteliktedir.
Mahkeme, futbol müsabakaları düzenlemenin ekonomik bir faaliyet olduğunu ve "bu nedenle rekabet kurallarına uyması ve hareket özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini" belirtti.
"ONAYLANMASI ANLAMINA GELMİYOR"
Mahkeme, FIFA ve UEFA'nın futbol piyasası üzerindeki kontrollerinde "hakim durumlarını kötüye kullandıklarına" hükmetti. Mahkeme, kararının "Süper Lig projesi gibi bir rekabetin mutlaka onaylanması gerektiği anlamına gelmediğini" açıkça belirterek, bunun belirli bir projeden ziyade genel olarak FIFA ve UEFA'nın kuralları hakkında bir karar olduğunu söyledi.
Yine de karar, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nin yerini almayı amaçlayan Süper Lig projesi için önemli bir destek oldu.
SÜPER LİG'İ DESTEKLEYEN TAKIMLAR
Premier Lig'den Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham Hotspur, LaLiga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid ile Serie A'dan AC Milan, Inter Milan ve Juventus olmak üzere ilk 12 kulüp, futbol dünyasını şaşkına çeviren bir hareketle 18 Nisan 2021'de başlayacak olan ayrılıkçı Süper Lig'e üye oldu.
Real Madrid'den Florentino Perez ve Juventus'tan Andrea Agnelli'nin öncülük ettiği proje, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi organizatörleri olarak baskın rolünden duyulan hayal kırıklığı ve yarışmanın formatı ve gelir modelinden duyulan mutsuzluktan doğdu.
9 TAKIM BASKIYA DAYANAMADI
Futbolun yönetim organları, taraftarlar ve politikacıların yoğun muhalefeti, kısa sürede bu kulüplerden dokuzunun projeden çekildiğini açıklamasına yol açtı ve sadece Real Madrid, Barcelona ve Juventus kamu destekçisi olarak kaldı.
Süper Lig planlarını açıkladığında, rekabet olası UEFA yaptırımlarını önlemek için koruma talebiyle bir İspanyol mahkemesine dava açtı. Madrid'deki yargıç ihtiyati tedbir kararı verdi ve ardından davayı karara bağlaması için Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na gönderdi.
"MAÇLARI ÜCRETSİZ YAYINLAYACAĞIZ"
Ekim 2022'de Reichart liderliğindeki A22 Sports, daha açık bir format önererek Süper Lig'in yeniden lansmanını ve yeniden markalaşmasını başlattı.
Reichart yaptığı açıklamada "Taraftarlar için tüm Süper Lig maçlarını ücretsiz yayınlayacağız. Futbolda kulüp gelirleri ve dayanışma ödemeleri garanti altında." dedi.
LALIGA: ISRAR ETMEYİN
Haberin duyulmasının hemen ardından Laliga şu açıklamayı yaptı:
Bugün Superliga'nın bencil ve elitist bir model olduğunu her zamankinden daha fazla hatırlıyoruz. Tamamen açık olmayan, her yıl yerel ligler aracılığıyla doğrudan erişim sağlanmayan her format kapalı bir modeldir. Avrupa futbolu zaten konuştu. Israr etmeyin.
LaLiga başkanı Javier Tebas da sosyal medya üzerinden bir 'mesaj' gönderdi:
Müsabakaların onaylanması için şeffaf, açık, objektif kurallar olmalı, sadece onaylamamak yeterli değil ve tüm sektör için eşit koşullar gerektiren objektif bir düzenleyici yapı olmalı, ancak bu FIFA ve UEFA liderlerinin özgür kriterlerine bırakılmamalı, çünkü bu hakim gücün kötüye kullanılması durumu olur.
UEFA'DAN AÇIKLAMA
UEFA, Avrupa Süper Ligi ile ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği kararın, bu ligin onayı anlamına gelmediğini belirtti.
UEFA tarafından yapılan açıklamada, "Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı, Avrupa Süper Ligi'nin onaylanması veya doğrulanması anlamına gelmemektedir. Alınan karar, UEFA'nın ön yetkilendirme sürecinde, daha önce var olan ve kabul edilmiş bir teknik eksikliği göstermektedir." ifadelerine yer verildi.
Ayrıca açıklamada, "UEFA, kendi kurallarının güçlü yapısından ve özellikle Avrupa yasalarına olan uygunluğundan emindir." şeklinde bir beyan bulunmaktadır.