Gebeliğin 17. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi
GEBELİĞİN 17. HAFTASI
Anne adayı artık 17. Haftaya girdiniz ve bu hafta sonunda rahminiz göbek deliğinizin 5-6 cm altına kadar uzamış durumdadır. İlerleyen gebelik haftalarında göbek deliğinin daha üstüne çıkacaktır.
Gebeliğin 17. Haftasında annede ne gibi değişiklikler olur.
Gebeliğin 17. Haftasında yavaş yavaş sırtınızda hafif şiddetlide olsa ağrılar hissetmeye başlayabilirsiniz.Bu haftalarda uykusuzluk da hissedebilirsiniz
Dörtlü Tarama Testi
Dörtlü tarama testi, doktorunuzun Down sendromlu bebek taşıyıp taşımadığınızı belirlemesine yardımcı olur.Bu kan testi ayrıca hamileliğinizde diğer problemleri de önler, örneğin nöral tüp kusurları gibi.Dörtlü tarama testi, dördüncü bir değerlendirme olan inhibin-A düzeyinin dışında üçlü tarama testi ile aynıdır.Dörtlü tarama testi standart üçlü tarama testinin Down sendromlu bebek belirleme hassasiyetini %20 arttırır.
Dörtlü tarama testi ile Down sendromlu ceninlerin %79 unu saptayabilmektedir.Hatalı sonuç çıkma oranı %5dir.
Gebeliğin 17. Haftasında bebeğinizin büyüklüğü ne kadardır.
Bu haftanın sonunda anne karnındaki bebeğin boyu 15-18 cm kilosu 180-200 gram civarındadır.
Gebeliğin 17. Haftasında bebekte ne gibi değişikler olur
Bebeğinizin gelişmekte olan kemikleri için kalsiyuma ihtiyacı vardır.Bu dönemde kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmeniz önerilir.Bu haftada bebeğinizin dolaşım sistemi tam kapasite ile çalışmaya başladır.Bebeğinizin minik vücudu yavaş yavaş yağ biriktirmeye başlayacaktır.
Bu haftanın önerileri
Hamileyken bacaklarınızda kramplar oluyorsa uzun süre ayakta kalmayın.Mümkün olduğu kadar sık, yan yatmaya
çalışın.Esneme egzersizleri bu konuda yardımcı olabilir.Aynı zamanda kramp giren bölgede ısıtma yastığı kullanabilirsiniz , ama 15 dakikadan uzun kullanmayın.Bacaklarınızdaki kramplar başlamadan önce yararlı olması için bir diyetisyene başvurarak beslenme programınıza potasyum ekleyin.Potasyumdan zengin besinler kuru üzüm ve muz dur.
Gebeliğin 17. Haftasında hala bebeğinizin hareketlerini hissetmediyseniz bu konuda endişelenmenize gerek yok ilk hareketi hissetmeniz gebeliğin 22. Haftasını bulabilir.