Kramplar neden olur?
Vücudumuzun çeşitli yerlerinde zaman zaman kramplar yaşarız; peki bazen günlük yaşamınızı etkileyecek kadar güçlü olan bu ağrıların sebeplerini hiç merak ettiniz mi?
Uzmanlar, kaslarda şiddetli bir ağrıyla beraber, istek dışı aniden meydana gelen kasılmalar şeklinde görülen krampların önemsenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sık rastlanan basit kramp nedenlerinden biri aşırı terleme sonucu oluşan ve vücutta aşırı tuz kaybına bağlı olanlar. Bu durum aşırı ve yoğun spor yapma, sıkı giyinip terleme, çok sıcak bir ortamda uzun süre çalışma gibi sebeplerle oluşabilir. Ayrıca bayanlarda âdet öncesi,daha çok karın bölgesinde kramplar oluşabiliyor.
MİDE KRAMPLARI
Mide bölgesinde ani başlayan ciddi ağrılara mide krampları adı veriliyor.
Aşırı stres, sıkıntı, heyecan ve üzüntüyle ortaya çıkabiliyor. Çoğunlukla kronik bir hastalığın habercisi olmayan bu kramplar, spazmı önleyici ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Mide kramplarının en sık görülen nedenleri arasında âdet görme, virüsler ve gıda zehirlenmeleri sayılabilir. Mide kramplarınız, midenizin sadece sağ alt tarafındaysa doktora görünmeniz daha faydalı olacaktır.
ADALE KRAMPLARI
Adale krampları istemsiz ve güçlü, ağrılı kas kasılmalarıdır. Fazla yüklenme, incinme, adale zorlanması (gerilmesi) veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak adale kramplarına yol açabilir. Genellikle istemli hareket ettirdiğimiz kaslarımızda oluşan ani ağrılı bu kasılmalar en çok üç değişik adale grubunda oluşurlar; uyluk, ön ve arka adale ile baldır adalesi. Aşırı yorgunluk, kan dolaşımında olan bozukluklar, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlıkları ve kanda görülen bazı dengesizlikler (özellikle kalsiyum, magnezyum, potasyum 9 eksiklikleri gibi) bu kasılmaların sebepleri arasında sayılabilir. Kramp görüldüğü sırada yapabileceğiniz bazı basit yöntemlerle ağrılarınızı hafifletebilirsiniz, örneğin, kramp giren bölgeyi hafifçe gererek üzerine buz kompresi uygulayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
GECE KRAMPLARI
Yatmadan önce yapılan yoğun egzersizlerin, özellikle kas yorgunluğuna yol açan aktivitelerin, gece kramplarını kolaylaştırdığı belirtiliyor. Herhangi bir zamanda yapılan ve fazla miktarda terleme nedeniyle su ve elektrolit kaybına yol açan yoğun egzersizler de gece kramplarını tetikleyebiliyor. Gecenizi kâbusa çeviren bu ağrıları önlemek için, yatmadan önce su içmeli, eğer vücudunuz alışık değilse, gün içerisinde yoğun egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca bol alkol tüketimini azaltmanız yararlı olacaktır.