Doğal Yöntemler

GERİ ÇEKME YÖNTEMİ (Coitus interruptus) Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi ile korunma nedir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek "dışarıya boşalmasına" verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir. Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yönteminin halk arasındaki diğer isimleri nelerdir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus), halk arasında "dışarıya boşalma" olarak tarif edilmektedir. Pek çok kadın başvurdkları jinekoloğuna "eşim doğal yöntemlerle korunuyor" dediğinde aslında anlatılmak istenen korunma methodu geri çekme yöntemidir. Geri Çekme (dışarıya boşalma) yöntemi ülkemizde en sık kullanılan aile planlaması methodudur. Doğru mu? Evet. Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi en eski ve günümüzde bile ülkemizde en sıklıkla uygulanan bir aile planlaması yöntemidir. Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi başarılı bir aile planlaması yöntemi midir? Hayır. Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yönteminin güvenirliliği düşük olduğundan istenmeyen gebeliklerin büyük kısmı bu yöntem sonucunda oluşmaktadır. Yöntem tamami ile erkeğin kontrolüne, ilişkideki tecrübesine; yani penis vajina içinde erken boşalmamasına bağlıdır. Geri Çekme (doğal yöntemlerle korunma) yönteminin diğer başarısızlık nedeni ise ilişki sırasında, erkeğin penisinde boşalmadan önce gelen ilk meni içerisinde sperm hücrelerinin bulunmasıdır. Böylelikle daha erkek boşalmadan bile belli oranda sperm vajinaya geçmektedir. Geri Çekme (dışarıya boşalma) yöntemi kimler için uygundur? Bu yöntem modern tıpta bir doğum kontrol yöntemi olarak önerilmez. "Gebelik olsa da olur" diyenler için belki bu yöntem düşünülebilir. Etkin korunma için çifte uygun şekilde prezervatif,ria,doğum kontrol hapları gibi modern aile planlaması yöntemleri ön planda düşünülmelidir.
TAKVİM YÖNTEMİ takvim-yontemi.jpgTakvim yöntemi, geleneksel korunma yöntemlerinden biridir. Maalesef bir çok çift tarafından günümüzde de halen uygulanmaktadır. Bu yöntem bazı çiftlerde etkili olabilir; ancak her zaman sürprizlerle karşılaşma olasılığı mevcuttur. Takvim yöntemiyle korunanlarda bir sene içinde 100'de 25- 30'unda gebelik oluşmaktadır. Bu rakam kabul edilemez. Bu yöntem ancak "Gebelik olsa da olur" diyenler için düşünülebilir. Takvim yöntemi, "hamilelik açısından en riskli" günleri hesaplayarak hamilelikten korunmaya çalışmak şeklinde uygulanır. Takvim yöntemi en basit ve en ucuz korunma yöntemi olmakla birlikte gebelikten koruyuculuğu elbette doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri, spiral gibi yöntemlere göre çok daha düşüktür. Takvim yöntemini bir korunma yöntemi olarak önermek, aslında modern jinekolojide yeri olmayan bir yaklaşımdır. Ancak bu yöntemi uygulamaya kararlı çiftler için yöntemin bazı bilimsel verilerle anlaşılması önemlidir. Ayrıntılı bilgileri doktorunuzla konuşmalı, kendi yumurtlama zamanınızı belirlemeye yönelik ipuçlarını öğrenmelisiniz. Kadının yumurtlama zamanı her ay farklılık gösterebilir. Teorik olarak adet döneminin her gününde gebe kalabilir. Bu yöntem uygulandığında, ilişki kurulması risksiz olan o kadar az gün kalmaktadır ki; bu, ilişkinin çok kısa bir dönemle sınırlandırılması anlamına gelir. Üstelik bunun da bir garantisi yoktur. Her zaman yumurtlama sürprizleri ile karşılaşılabilir.
VAJİNAL DUŞ vajinal-dus.jpgİlişkiden hemen sonra vajen içinin yıkanması işlemine "vajinal duş" adı verilir. Yetersiz bir yöntemdir. Çünkü spermler boşalmadan (ejekulasyondan) 90 saniye sonra bile rahime ulaşabilirler. Yani pratik olarak, boşalmadan sonra vajeni suyla temizleseniz bile, spermler çoktan rahim ağzını geçerek tüplere doğru yönlenmiş olabilir. Bu yöntemle korunmaya çalışan kadınlar, yetersiz korunmalarının yanı sıra, tekrarlayan enfeksiyon riski taşırlar. Vajenin iç örtüsü, bu bölgeyi koruma altına alan özel flora ve salgılarla kaplanmıştır. Vajinal duş/yıkama bu doğal korunma örtüsünü ortadan kaldırır. Enfeksiyon etkenleri korunmasız kalan vajen iç dokusuna nüfuz ederek kötü kokulu akıntı vb. kronik şikayetlere neden olur. Vajenin su dışında bazı solüsyonlarla (oksijenli su, sirkeli su, bitki suları vb) yıkanması da aynı şekilde etkisiz ve zararlıdır. Bu yöntemi bırakmalı, doktorunuzdan daha etkin ve sağlıklı bir korunma yöntemi istemelisiniz.
Benzer Videolar