Tarih

Harzemşahlar devleti kuruluşu

Harezm Bölgesi, Büyük Selçuklu Devletinin hâkimiyeti altında bulunan ve Selçuklu Sultanlarının atadığı valilerce yönetilen önemli bir ticaret kentiydi. Harzemşahlar Devletinin atası kabul edilen Anuş Tigin, Harezm’li bir Türk genci olarak Selçuklu Emirlerinden Bilge Tigin tarafından esir olarak alınıp Selçuklu Sarayında eğitim ve terbiye görmeye başladı.

Burada bahsedilen esaret aslında Selçuklu Devletinin devlet adamı yetiştirme politikasından ibarettir. Zamanla Osmanlı Devletinde Devşirme Sistemi ile karşımıza çıkan bu uygulama ile çocuk yaşta alınan sağlıklı ve yetenekli Türk Gençleri, saray eğitimi, devlet adamlığı ve siyasi ilimlerle donatılarak devletin önemli mevkilerinde görevlendirilmekteydi. Bu minval ile Selçuklu Sarayında hizmetkâr olarak görev alan Anuş Tigin, zamanla yükselerek Taştdarlık vazifesi almış ve Sultanın abdest alması ve elini yıkaması için ibrikçiliğini yapmaya başlamıştı. İbrikçilik ile başlayan saray vazifesi zamanla devlet mertebelerinde görevler alarak yükselmesiyle devam etti.

Devlet işlerindeki başarısı ve zekâsıyla yükselerek çocuk yaşta Bilge Tigin tarafından esir alındığı Harezm’e vali olarak atandı (1092). Bu tarihten sonra Harzemşahlar Devletinin müstakbel sultanları olacak Harezm valileri Anuş Tigin’in soyundan gelmiştir. Bu sebeple Anuş Tigin, Harzemşahlar Devletinin kurucusu ve saltanat atası olarak kabul edilmektedir.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Doğan Avcıoğlu

(1926-1983) Türk gazeteci, yazar, düşünür ve siyaset adamı. 1926'da Bursa'da doğdu. Fransa'da iktisat ve siyasal…

18 dakika ago

Sedat Nuri İleri

(d. 1888 Sakız - ö. 22 Eylül 1943 Royat), Türk karikatürist, gazeteci, radyocu. Politik ve…

19 dakika ago

Celal Nuri İleri

(d. 15 Ağustos 1882, Gelibolu – ö. 2 Kasım 1938, İstanbul , Türk gazeteci, yazar,…

19 dakika ago

Oktay Ekşi

Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet gazetesi başyazarı. 7 Aralık 1932 tarihinde Ordu ilinin Mesudiye ilçesinde…

20 dakika ago

Yavuz Donat

1942'de doğdu. Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Gazeteciliğe 1963'te Ulus'ta başladı. Bir süre Akşam…

22 dakika ago

Sedat Simavi

Türkiye de yüksek tirajlı gazeteciliğin temellerini atan gazeteci, yazar ve karikatürist. 1898 de İstanbul da…

22 dakika ago