Nevruz Hakkında Kısa Kompozisyon
Köklü ve eski bir gelenek olan Nevruz, Anadolu’da yaygın kültürlerden birisi olan bu coğrafya da yaşayan ve hatta diğer bazı ülkelerde de baharın gelişi sebebiyetiyle kutlanan önemli bir gelenektir. Ülkemizde 21 Mart – 22 Haziran tarihleri arasında etkin olan bahar ayları, kışın o kasvetli ve soğuk günlerinin geri de kaldığı hem canlı türlerinin hem de tüm doğanın canlandığı bir döneme işaret eder.
Geçmiş dönemlerde yaşamış olan medeniyetlerin bazıları yılın ilk gününü 21 Mart gibi dönemler olarak görmüştür. Yaygın olarak günümüzde Ocak ayı yeni yılın ilk ayı olarak görülse de Türkler’de özellikle bahar ayları yeni bir dönemin başlaması nedeniyle yeni yılın ilk ayı olarak görülmüştür. Yeni Gün ya da Nevruz olarak adlandırılan bu dönem, yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilir.
Nevruz ve Önemi
Balkanlardan başlayarak Orta Asya’ya kadar geniş bir alanda insanların yaygın geleneklerinden birisi olan Nevruz, bahar aylarını müjdeleyen ve bu mutluluğu yaşamak isteyen insanlar tarafından kutlanmaktadır. Yöresel olarak kutlama şekilleri farklılık gösteriyor olsa da Nevruz’da ortak amaç yeni bir başlangıç yapmaktır.
Nevruz’u yalnızca baharın gelişi olarak görmek ise son derece dar bir kalıp olacaktır. Nevruz, baharın gelişi dışında aynı zamanda yeni umutların yeşermesi, insanların yeni bir döneme hazırlanması ve barış ortamının sağlanmasını amaçlar. Bugün dünya genelinde yaşanan yıkımlar Nevruz gibi etkinlikler ile geri planda bırakılmaya çalışılmaktadır.
İnsanların kış aylarında yaşadığı ruhsal buhran, Nevruz kutlamalarıyla birlikte yerini neşeli ve çok daha enerjin kişilere bırakmaktadır. Bahar ayları tazelenme, rahatlama ve ferah bir dönemin başlangıcı olarak görülürken nesiller boyunca sürdüren Nevruz kültürünün gelecek kuşaklara da aktarılması, bu anlayışın sürdürülmesi gerekmektedir.