Patatesin Faydaları, Patates Evde Nasıl Yetiştirilir?

Dünya üzerinde en fazla tüketilen besin kaynaklarından olan, yıl boyu yetiştirilip hasat edilebilen, farklı damak tatlarına hitap eden patates (Solanum tuberosum) mutfakların olmazsa olmazları arasında yer alır. Geniş bir tarif listesine sahip olması bir yana hem sebze hem de et yemeklerine yakışması da patatesi ayrıcalıklı kılar. Doyurucu ve sağlıklı sebzeler denildiğinde ilk akla gelenlerden olan patates bitkisi sıcaklık, iklim ve toprak gereksinimleri konusunda yoğun seçicilikte olmadığından evde yetiştirmeye uygundur. Patatesin ne olduğu, kullanım alanı, ne şekilde tüketilebildiği, nasıl ekildiği ve yetiştirildiği, faydaları hakkında merak edilenlerin hepsinin cevabı aşağıda.

Patatesin faydaları nelerdir?

Adım adım patates nasıl yetiştirilir?

Patates ne zaman ekilir? Patates ne zaman toplanır?

Patates hem serin hem de ılıman iklimde yetiştirilmeye uygun olduğundan her mevsim ekilebilir olmakla birlikte kuraklığa daha az dayanıklı olması sebebi ile düzenli sulama gerektirir. Filizlenen bölgelerin kendini gür yapraklar olarak salması ile birlikte toplanmaya hazır hale gelir.

Patates nerede yetişir?

Patates bitkisi Türkiye’de her bölgede yetiştirilebilir, bununla birlikte en uygun olduğu alan İç Anadolu Bölgesi’dir. Ege ve Karadeniz bölgeleri de patates üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği yerler arasındadır.