Bisikletler İle İlgili Hurafeler
Hurafe 1: Vites Sayısı Ne Kadar Fazlaysa O Kadar İyidir.
Gerçek: Bisikletin ilerleyebilmesi için tek gereklilik sürücü yani sizsiniz! Bir de başınızı koruyacak kaliteli bir kask. En son teknolojiye sahip 27 ya da 30 vitesli bir bisiklete kesinlikle ihtiyacınız yok! Tabii ki vites sayısı yüksek, iyi çalışan bir vites sistemi önemlidir ancak ondan daha önemlisi pedal çevirme isteğine sahip olmanızdır.
Hurafe 2: Bisiklet ve Aksesuarları Çok Pahalı.
Gerçek: Ancak çalışan bir otomobil satın almaktan çok daha ucuz öyle değil mi? Park etmesi bedava, trafiğe takılmadan sürmeniz mümkün, benzin parası, katmerli vergiler de vermiyorsunuz. Bakım onarımı hem kolay hem de ucuz. Daha ne istiyorsunuz? Gidin kendinize bir bisiklet edinin!
Hurafe 3: Sadece Pahalı Bisikletler İyidir.
Gerçek: Pahalı bisikletlerin sürüş keyfi tabii ki fazladır! Ancak eğer amacınız A noktasından B noktasına sorunsuz bir şekilde kendi gücünüzü kullanarak gitmekse eğer bu durumda iyi çalışan ucuz bir bisiklet de yeterlidir. Hatta eski tip bir tek vitesli bile işinizi fazlasıyla görecektir. Evet yokuşlarda tek vitesle biraz zorlanabilir ve daha yavaş tırmanabilirsiniz ama kime ne? Biraz da egzersiz yapmanın kimseye zararı olmaz öyle değil mi? Bisiklet Seçimi ile ilgili 2Teker yazılarını yakından incelemenizi tavsiye ederiz.
Hurafe 4: Bisiklet İle Ulaşım Çok Zaman Alır.
Gerçek: Biraz planlama gerektirdiği şüphe götürmez ancak trafik yoğunluğuna ve mesafeye bağlı olarak otomobil ile ulaşımdan çok daha az zaman alacak bisiklet sürüşler yapmanız kuvvetle muhtemel. Ayrıca hiçbir otomobil ulaşım esnasında size ekstra kalori kaybettirmeyecek, egzersiz yapmanızı sağlamayacaktır!
Hurafe 5: Bisiklet Sürmek Çok Tehlikelidir.
Gerçek: Çoğu bisiklet kullanıcısı tek bir kaza yapmadan uzun yıllar bisikletli yaşamlarını sürdürmektedir. Trafikte bir otomobil sürücüsü gibi düşünmek – davranmak, öngörülü olmak, dikkat çeken görünür parlak kıyafetler giymek, etrafta olup bitenin farkında olmak, oto sürücüleriyle sürekli göz temasında bulunmak, eller frende her an yavaşlamaya hazırlıklı olmak, açılması olası araç kapılarını gözlemeyi alışkanlık haline getirmek, trafik kurallarına uymak ve trafik yavaşken bulunulan şeridi korumak kazalardan ve sorundan uzak bir sürüşü garanti altına alacaktır. Deneyin! Pişman olmayacaksınız!..
Hurafe 6: Bisiklet Seleleri Çok Rahatsızdır.
Gerçek: Bisikletler genelde ‘jenerik’ özensiz seleler ile kullanıcıya sunulmaktadır. Eğer kullandığınız bisiklet selesi rahatsız bir yapıya sahipse, vücudunuza uygun, yumuşak bir sele seçmeye çalışın. İyisi mi bunu bisiklet satın alırken daha ilk başta yapın. Bisiklet seleleri farklı anatomiler için farklı yapılarda üretilmektedir. Bisikletinizi satın alırken özellikle sele seçimi konusunda satıcınızdan bilgi edinin ve farklı seleleri deneyerek dükkandan ayrılın. İnanın doğru bisiklet seçimi kadar doğru sele seçimi de bisikletli yaşantınızda hayati öneme sahiptir!
Hurafe 7: Bisikletin Temel Bakımı Nasıl Yapılır En Ufak Fikrim Yok.
Gerçek: Belki öyledir. Ancak inanın bisiklet temel atölye pratiğini öğrenmek oldukça kolaydır. Bisikletinizi satın aldığınız mağazanızdan temel ayarları ve bakım bilgilerini size anlatmasını isteyin. Belki ilk satın alışta değil ancak daha sonraki günlerde bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Eğer şehrinizde kaydadeğer bir bisiklet atölyesi bulunmuyorsa. bisiklet konulu internet siteleri de bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır. İlk bakımlar yapılırken dikkatlice profesyonel bisiklet tamircilerini izlemek de öğrenmek için iyi bir yöntem olabilir!..
Hurafe 8: Çok Fazla Kilom Var. Nasıl Bisiklet Sürerim!
Gerçek: Bisiklet sürmek yeniden eski formda günlerinize geri dönüş demektir. Biraz olsun size motivasyon olması amacıyla bisikletle oldukça iyi zayıflayan şu örnek hikayeleri incelemenizi tavsiye ederiz. Başlarda özellikle yokuşlarla karşılaştığınızda durup yürüyerek yükseltileri tırmanmaktan çekinmemelisiniz. Bisiklet üzerinde zaman geçirdikçe yokuşlarda daha az zorlandığınızı göreceksiniz. Aklımıza gelmişken eğer aerobik sporlar yapmanızı önleyecek rahatsızlıklara sahipseniz öncelikle doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz!
Hurafe 9: Bisikletinizle Çok Şey Taşıyamazsınız.
Gerçek: Ne kadar fazla eşyayı bisikletinizle taşıyabileceğinize siz de inanamazsınız. Öncelikle ‘bisikletler için üretilen kurye çantalarından’ bir tane edinin. En azından bir sırt çantanız olsun. Bisikletler için üretilen bagaj sistemleri ve çekçek römorklar da çok etkili çözümlerdir. Bu tür çekçeklerle 50kg’a kadar yükü sorunsuz taşımanız mümkündür.
Hurafe 10: İşim Bisikletle Ulaşım İçin Oldukça Uzakta.
Gerçek: Her zaman yolun bir kısmını ya da tek yönde katetmeniz mümkündür. Örneğin aracınızla bir noktaya kadar sürdükten sonra parkedip bisikletinizle yola devam edebilirsiniz! Giderken bisikletle işe ulaşıp dönüşte araç ya da servisle dönebilirsiniz (ertesi gün tam tersi).
Hurafe 11: Bisiklet Sürersem Terlerim.
Gerçek: Terlemeden kaçış kimi zaman mümkün olmuyor evet ancak rahat şeyler giyerek ve yumuşak bir tempo ile çevirerek bu sevimsiz durumdan bir nebze olsun uzaklaşabilirsiniz. Eğer mümkünse sabah havanın serin olduğu saatlerde yola çıkın. Unutmayın! Pedallara basıp bir kez hızlandığınızda terleme etkisini azaltacak bir esinti sürekli etrafınızda olacaktır.
Hurafe 12: İş Kıyafetlerim İle Süremem Buruşurlar.
Gerçek: Eğer işe bisikletle gitmeye karar verdiyseniz, katlandığında buruşma özelliği az türden kıyafetleri edinmeye çalışın. Otomobil ya da otobüs ile işe gittiğiniz günlerde, temiz, ütülü yedek kıyafetlerinizi işe götürüp bırakın. Ve önceden kullanmış olduğunuz kirli, terli buruşmuş kıyafetlerinizi o günlerde eve taşıyın.