Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti

Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti

Kan ve çadır satma tartışmalarının odağındaki Kızılay Başkanı Kerem Kınık, 14 Mayıs seçimlerine iki gün kala istifa etti.

ABONE OL
Mayıs 12, 2023 14:15
Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından gönüllülere çadır sattığı ortaya çıkan ve skandallarla gündemden düşmeyen Kızılay’ın Başkanı Kerem Kınık 96 gün sonra istifa etti. Fuat Oktay, İbrahim Kalın, Metin Külünk, Mustafa Varank, Mustafa Şentop, Mustafa Destici, Cevdet Yılmaz, Binali Yıldırım ve Fahrettin Koca, Kınık’ın istifasını istedi. Ancak Kınık çağrılara kulak tıkadı.

Ardından önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Kızılay’ın çadır satmasına ilişkin açıklama yaptı ve “Bu konu beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Kızılay’ın çadır dendiği zaman en küçük bir sıkıntısı olmaması gerekirdi” dedi. Kınık Erdoğan’ın açıklamasının ardından istifasını verdi.

TEPKİLER ARTTI

Depremin üçüncü gününde AHBAP Derneği’ne 46 milyon liraya çadır sattığının ortaya çıkması ile kurumun güvenilirliğini kaybetmesi, Kızılay’a yapılan kan bağışlarını da yavaşlatmıştı. Çadır skandalının ardından siyasetçiler bir bir Kınık için istifa çağrısı yapmıştı. Kınık’ın istifasını isteyen isimlerden bazıları şöyle oldu:

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım: Son depremde yaşanan olay hiçbir şekilde akıl sahibi insanın kabul edebileceği bir şey değil. Elindeki çadırları parayla başkasına vermek. Başkanın bu şartlar altında bırakması gerektiğini bakanlardan söyleyenler oldu. Benim kanaatimde kurumu fazla yıpratmadan kenara çekilmesi iyi olur

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Buna biz de üzüldük, böyle bir şey olmasaydı iyi olurdu. Kızılay genel kurulu olan ve yönetimi genel kurulla belirlenen bir kuruluştur. Burada yapacağımız 2 şeydir; kişinin kendi inisiyatifi ile istifasıdır, olağanüstü genel kurula davet edilmesi ve yönetimin belirlenmesidir. Genel kurul üyeleri bunu çok rahatlıkla değiştirebilir veya başkan istifa edebilir.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Çadır satma meselesi yanlıştı, bunu daha sonra Kerem Bey de söyledi.

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk: Türkiye’de kendini tartıştırmaması gereken kurumlarımız vardır. Bunlardan biri de Kızılay’dır. O halde kurum üzerinde gerçek bir tartışma varsa ve bu tartışmalar halk nezdinde kurumun itibarına yansıyorsa, kamuoyunun rahatlaması adına yöneticiler gerekeni yapmalıdır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Kızılay Başkanı’nın görevde olması kişisel olarak beni rahatsız ediyor dedi. Kızılay Başkanı’nın görevden ayrılması gerekiyorsa buna kendisinin karar vermesi lazım.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bu istifa meselesi kişinin kendisinin değerlendireceği bir husustur. Bir kurumun itibarı şahısların kişisel düşüncelerinin, değerlendirmelerinin, itibarının ötesinde bir şey, Kızılay’ı hepimizin koruması lazım.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli ve görevi ehline bırakmalıdır.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz: Normal zamanda böyle ticari şeyler yapılabilir belki ama bu durumda bunun tasvip edilmediğini ben de düşünüyorum. Bir yönetici bu kadar tepki alıyorsa gereği yapılmalı diye düşünüyorum. Kendisi istifa etmezse dernek gereğini yapacaktır, bir değişimin olması gerektiğine ben de inanıyorum.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ SAHİP ÇIKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından Kızılay’a yapılan eleştirilerin ardından eleştirenleri ‘Ahlaksızlar’ olarak nitelemişti ve “Ama terbiyesiz, terbiyesizliğini bırakmaz. İşte çıkmış bir tanesi ‘Kızılay nerede? Ne çadırını, ne yemeğini gördük.’ diyor. Be ahlaksız, namussuz, adi. Günde yaklaşık 2,5 milyona bu Kızılay yemeğini ulaştırıyor. Böyle vicdansızlık olur mu? Yani, bir ülkede kendi kurum ve kuruluşuna bu denli ahlaksızca yaklaşmak, yenilir yutulur bir şey değildir” demişti. Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli de Adıyaman’da AFAD Koordinasyon Merkezi’nde Kınık’la fotoğraf vermişti. Bu fotoğraf ‘yanındayız’ mesajı olarak algılanmıştı.

Kınık yapılacak genel kurulda aday olmayacak. Kerem Kınık, istifasının ardından sosyal medya hesabında, “Türk Kızılay Genel Başkanı” unvanı yerine “Kızılay gönüllüsü” ifadesini kullanmaya başladı.

KINIK’IN İLK PAYLAŞIMI AYET OLDU

Kerem Kınık, istifasının ardından Twitter üzerinden ilk paylaşımında İsra suresinin 80. ayetini paylaştı. Kınık’ın paylaşımı şu şekilde:

Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi; çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla! Bana tarafından yardım edici bir güç ver!

YERİNE VEKİL ATANDI

Kızılay’dan yapılan açıklamayla, istifa eden Kerem Kınık’ın yerine vekil olarak Fatma Meriç Yılmaz’ın vekalet edeceği duyuruldu. Açıklama şöyle:

“Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu, 12.05.2023 tarihinde yapmış olduğu olağanüstü toplantıda oy birliği ile Olağanüstü Genel Kurul’a gitme kararı almıştır. 2016 yılından bugüne Genel Başkanlığımızı yürütmekte olan Dr. Kerem Kınık’ın talebi ile alınan bu karar çerçevesinde, Olağanüstü Genel Kurul’a kadar tüzüğümüz gereği Birinci Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz Yönetim Kurulu Başkanlığı’na vekalet edecektir.”

“İSTİFA EDERSEM KAOS OLUR” DEMİŞTİ

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda geçtiğimiz mart ayında savunma yapan Kınık, istifa edip etmeyeceği konusundaki sorulara “Kızılay Başkanı istifa ettiğinde tüzük gereği genel kurula gidilmesi gerekir. Kızılay’ın idari işleri durur ve kaotik bir durum oluşur” yanıtını vermişti. AHBAP derneğine yapılan çadır satışına ilişkin haberinin olmadığını iddia eden Kınık, şunları söylemişti:

“Vatandaşın bağışı ile satılan bir çadır yok. Vatandaşa yönelik bir ticari satış olmamıştır olamaz. Çadır satışından benim de AHBAP Derneği Başkanı’nın da haberi yoktu. Bana sorsalardı AHBAP’a göndermeyin derdim. Haberimiz olsaydı vermezdik çünkü dünyanın pek çok yerinde çadır bakıyorduk, kendi lojistiğimizle o çadırları bölgeye götürürdük.”

“GOYGOYCULARIN LAFIYLA HAREKET ETMEM”

Kerem Kınık ile Kızılay hakkındaki tartışmalara sonrasında gazetecilerin istifa edip etmeyeceğine yönelik sorularına, “Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem.” demişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP