Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü.

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü.

ABONE OL
Mayıs 3, 2023 09:59
Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YAŞAR KARA
DERİN DÜŞÜNCE VE YANKI
GAZETELERİ İMTİYAZ SAHİBİ

Usta Haberci Siyaset Bilimci Yaşar Kara-YANKI Okur ve Takipçileriyle birlikte kozanbilgi.net için yazdı…

Her Türkçü Saygıyı esas almak zorundadır. Türkçülük, Türk soyunun ruhunda, kanında, beyninde yaşayan hayat prensiplerinin fikir haline gelmiş şeklidir. Türkçü gününü gün etmez. Türklüğe hizmeti, varlık sebebi olarak görür. Yükselmek için değil, Yükseltmek için çalışır. Alçak gönüllüdür. Karşılık ve taktir beklemez.

3 MAYISIN TEMELİ ATSIZ’IN AÇIK MEKTUBUYLA ATILDI

Türkçülük Günü her 3 Mayısta kutlanmaktadır. 3 Mayıs 1944 tarihinde Nihal Atsız ile Sabahattin Ali arasında açılan “Irkçılık-Turancılık” davasından sonra yaşanan Ankara nümayişini (Gösteri) anmak amacıyla her sene aynı tarihte Türkçülük günü kutlanıyor.

Bu davanın açılmasının nedeni, Orhun Dergisinde yazdığı açık bir mektup sebep oldu. Bu yazısında Nihal Atsız,devletin içine Komünist kadroların yerleştirildiğini düşünmekte ve bazı isimleri şikayet etmiştir ki bunlar arasında Ahmet Cevdet Emre,Sabahattin Ali, Sadrettin Celal Antel ve Hasan AliYücel’de vardır. Sabahattin Ali o mektupta hakaret içeren yazılar var gerekçesiyle, Nihal Atsız hakkında dava açar . Ve 3 Mayıs 1944 yılında dava başlar.Nihal Atsıza destek vermek isteyen Turancı gençler Ankara Ulus meydanında İstiklal Marşı okuyarak yürüyüşe geçerler ve Başbakanla görüşmek isterler. Görüşme kabul edilmez ve 165 genç tutuklanır.

Türkçülük günü, ilk defa 3Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askeri hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki VelidiTogan Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere, 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır.

DEĞERLERİMİZİ 3 MAYIS GÜNÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ

Irkçılık Turancılık davası, 7 Eylül 1944 te başlayan ve 29 Mart 1945 e kadar süren; Türk Siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Yargılanma sonucunda BERAT eden Zeki Velidi Togan, Cihat Savaş fer ve Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Nihal Atsız, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sancar, Cabbar Şenci ve Cemal Oğuz Öcal gibi değerleri de 3 Mayıs Türkçülük gününde saygıyla anıyoruz

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP