Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Nisan 30, 2023 11:39
Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kudret narı tek yıllık, sarılıcı aromatik bir bitkidir. Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde uyumu güçlüdür. Uygun sıcaklık 20-25 0 C‘dir. Nisan–Mayıs aylarında tohum(direk ekim)veya fide olarak tarlaya ekimi yapılabilir. 1-1,5 ayda hasat olgunluğuna gelen meyvelerin taze olarak saklama süresi çok uzun olmadığından 1-2 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Ham meyve rengi yeşil olup hasat olgunluğunda turuncu renk almaktadır. Bahçe yetiştiriciliğine uygundur.

Ekim Derinliği 3-4 cm
Yükseklik 2-3 m
Renk Turuncu tonları
Ekim zamanı İlkbahar
Tipi Tek yıllık
Tahmini Çimlenme Günü 20-25  gün

Momordica charantia tropikal bir tür olarak bilinen bitki, Türkiye’de çoğunlukla “Kudret Narı” ve daha az sıklıkla da “Acı Kavun” olarak tanınmaktadır. Geleneksel olarak kullanıldığı birçok hastalık bilinmekle birlikte, meyve yağı ve yaprak ekstreleri yara iyileştirmede harici tedavi olarak da kullanılmaktadır. Sağaltıcı etkisinin içeriğinde bulunan fazla sayıdaki bileşenden ileri geldiği düşünülmektedir. Momordica charantia A vitamini, C vitamini, demir, fosfor, çinko, saponin, polisakkarit, protein, triterpen, alkoloit, flavonoit, kinin, yağ asidi gibi sayısız bileşen içermektedir.

Kudret narı tek yıllık, sarılıcı aromatik bir bitkidir. Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde uyumu güçlüdür. Uygun sıcaklık 20-25 0 C‘dir. Nisan–Mayıs aylarında tohum(direk ekim)veya fide olarak tarlaya ekimi yapılabilir

Kudret Narı Nasıl Yetiştirilir?

Bitki gün içinde en az 6 saat güneş ışığı görebileceği bir yerde bulunmalıdır. Güney bölgelerinde ise güneşin ve gölgenin tam ortasında bir noktada bulunması bitkinin gelişimi bakımından önemlidir.

Anavatanı Hindistan olan ancak Asya ve Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetişen kudret narı ülkemizde de Bursa, Yalova gibi şehirlerde çokça üretilmektedir.

Tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirilen bir bitkidir.Tek yıllık , tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar.

Kudret narı sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişebilen bir bitki olmaktadır. Türkiye’de en çok Bursa ve Yalova gibi yerlerde yetişmektedir. Kudret narının iklim tipi olarak Tropikal bölge meyvesi olduğundan denize yakın yerlerde ve uyumlu topraklarda kolaylıkla yetişmektedir.

Kudret narı iltihaba iyi gelir mi? Antienflamatuvar etkisi ile kudret narı, özellikle dolama tabir edilen zor iyileşen iltihaplanmalar için birebirdir. Bu bölgeye zeytinyağlı kudret narını sürüp bekletildiği vakit, zamanlar iltihabın kuruduğu görülür.

Kudret Narı Ne Zaman Ekilir?

Kudret Narı Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Kudret narı tohumu özellikle şubat aylarında ekimi yapılmaktadır.

Kudret Narı Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

  • Kudret Narı Tohumu Nasıl Ekilir?
  • Kudret Narının tohumu çimlendirmesi kolay bir tohumdur.
  • Satın almış oldunuz kudret narı tohumlarını için su dolu bir kab içerisine tohum suyun dibine şekildeki gibi ininceye kadar bekletiniz.
  • 5. gün sonunda resimdeki gibi filizlenmeleri göreceksiniz.
https://drdogal.com/blog/kudret-nari-aci-kavun-ve-faydalari-momordica-charantia-l/

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP