Altın Çileğin Faydaları Nelerdir, Altın Çilek Nasıl Tüketilir?

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir, Altın Çilek Nasıl Tüketilir?

ABONE OL
Nisan 30, 2023 09:28
Altın Çileğin Faydaları Nelerdir, Altın Çilek Nasıl Tüketilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağustos ayından itibaren hasadı için geri sayıma başlanan, besin değeri ve faydalarıyla herkesin mutlaka tanıması gereken meyvelerden altın çileği yakından tanıyoruz bugün!

Altın çilek nedir, ne işe yarar öğrenmenin, nasıl tüketildiğini, nasıl farklı şekillerde değerlendirebileceğinizi keşfetmenin tam zamanı şimdi!

Vücuda olan etkileriyle tam da adı gibi altın kadar değerli bu özel meyveyi yakından tanıyınca lezzetini daha da çok merak edecek, ilk fırsatta denemek isteyeceksiniz.

Altın çilek nedir?

İnka eriği olarak da bilinen altın çilek, dünya üzerinde en çok Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya’da yetiştirilen özel bir bitki. “Golden berry” olarak da anılan bu bitkinin giderek popüler hale gelmesinin sebebiyse tabii ki muazzam lezzetteki meyveleri! Sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyveleriyle dikkat çeken altın çilek, sadece tadı değil besin değerinin yüksekliği sebebiyle de son yıllarda en çok konuşulanlar arasında.

İçeriğinde bolca A, B1 ve C vitaminleri bulunan, demir, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengin olduğu bilinen altın çilek, özellikle son yıllarda ülkemizde de üretimi yapılan meyvelerden. Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda yetiştirilebilen bu özel meyvenin hasadı ise, yetiştirildiği bölgenin sıcaklığına bağlı olarak ekim ayı itibariyle başlıyor. Bize de mevsimi yaklaşırken onu yakından tanımak isteyenlere altın çileği tüm detaylarıyla anlatmak geçiyor. Buyurun, altın çilek nedir kısaca anlattığımıza göre geçelim faydalarına…

Altın çileğin faydaları nelerdir?

  • Altın çilek içindeki faydalı maddelere ek olarak düşük kalorili olması sebebiyle zayıflamak isteyenlere yardımcı oluyor.
  • Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkide bulunuyor.
  • Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiriyor.
  • Yine antioksidan özelliği sebebiyle altın çilek, kalp ve damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturuyor.
  • Damar tıkanıklığına sebep olabilen kolesterol sorununa da olumlu etkileri olduğu biliniyor.
  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilecek iltihaplanmaların daha kısa sürede iyileşmesine olanak sağlıyor.
  • İçeriğinde bulunan demir sayesinde kansızlık problemi yaşayanlara destek oluyor.
  • Göz sağlığını destekleyen altın çilek, özellikle ileri yaşlarda yaşanabilecek katarakt gibi sorunların oluşma riskini en aza indiriyor.
  • Saç sağlığına da iyi gelen altın çilek, içeriğindeki bolca vitamin sayesinde saç köklerini güçlendiriyor.
  • Bu özelliği sayesinde saç dökülmesi sorunu yaşayanlara iyi geliyor.
  • Besin lifi bakımından da zengin bir meyve olduğu için altın çilek, bağırsakların düzenli çalışmasına destek oluyor.

Altın çilek nasıl tüketilir?

Altın çileğin faydalarını öğrenince onu denemek isteyebilir, “Altın çilek nasıl tüketiliyor” diye düşünmeye başlayabilirsiniz. Hemen yanıtlayalım:

Öncelikle onu tıpkı diğer meyveler gibi taze taze tüketebilirsiniz. Bunun için üzerindeki ince kabuğu sıyırmanız yeterli. Kabuğun altında sizi bekleyen yuvarlak meyvesini afiyetle tüketebilirsiniz.

“Sadece taze taze tüketmek olmaz” derseniz bu özel meyveyle mis gibi reçeller, marmelatlar hazırlayabilir, blenderda çektirdiğiniz her türlü meyveli, sütlü, yoğurtlu içeceklerinize onu da dahil edebilirsiniz. Çok şık gözüken bir meyve olduğu için kendisini pasta ve sütlü tatlılar başta olmak üzere birçok tatlınızın üzerini süslemek için de değerlendirebilirsiniz. Son olarak, altın çileğin kurutulmuş haline yıl boyu aktarlardan ulaşabilir, onu da afiyetle yiyebilirsiniz.

Önemli bir not: Altın çilek nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır anlattık ancak siz, bu meyve de dahil olmak üzere bir yiyeceği/içeceği ilk kez tüketecekseniz öncesinde mutlaka doktorunuza danışın. Özellikle kronik bir rahatsızlığınız, alerjiniz varsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz doktorunuza danışmadan asla hareket etmeyin. Unutmayın, ne kadar faydalı olursa olsun hiçbir yiyecek/içecek tek başına tedavi edici olarak görülemez, bu şekilde değerlendirilemez. Aman diyelim, sağlığınıza katkı sağlamak isterken farkına bile varmadan zarar vermeyin, doktorunuzun önerilerinin dışına çıkmayın.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP