Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri

Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:08
Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri

Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri. Serin ve soğuk iklim sebzesi grubuna girmektedir. Yetiştirme sıcaklığı, 15 veya 20 derecelerde gelişmektedir. 20 derece üzerinde sıcaklık görülürse, yapraklı taç kısımları oluşmaktadır. Brokoli, taç kısımları tüketilmektedir. Toprak istekleri bakımından seçici olmaktadır. Brokoli tohumu gevşek ve besin maddelerince eksik toprakları sevmemektedir.

Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri. Organik madde oranı yüksek topraklarda yetiştirilmektedir. Ağır bünyeli topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Standart çeşitler bulunmaktadır. Orta erkenci, çeşitler grubuna girmektedir. Aynı zamanda standart çeşitler yanında hibrit çeşitlerde bulunmaktadır. Erkenci-sofralık çeşit, baş yapısı oldukça sıkı olmaktadır. Dolgun yapısı bulunmaktadır. Brokoli tohumu ekimden  55 veya 60 gün sonra hasat süresi gelmiş olmaktadır. Hasat çok geciktirilmeden yapılması gerekmektedir.

Kışlık-sofralık çeşitler, brokoli tohumu ekiminden, 70 veya 75 gün sonra hasat edilmektedir. Uzun süre dayanıklılık göstermektedir. Brokoli yapısı güçlü, yapraklar ve meyve koyu, baş yapısı sıkı, yuvarlak olmaktadır. Tüm mevsimlerde ekimi veya  yapılmaktadır. Boncuk yapısı iri olmaktadır.Sofralık çeşitler, ekimden 70 veya 80 gün sonra hasat edilmektedir. Çok verimli bir çeşit özelliği taşımaktadır. Ancak, brokoli, koyu yeşil, yuvarlak ve küçük yapılı olmaktadır. Soğuklara ve hastalıklara dayanıklı bir çeşit olmaktadır.

Türkiye’de Yetiştirilen Brokoli Çeşitleri.  Burney F1 çeşidi, erkenci ve sofralık çeşit özelliği taşımaktadır. Tüm mevsimlerde ekim veya dikim yapılmaktadır. Baş yapısı oldukça sıkı ve kubbemsi bir yapısı bulunmaktadır. Ekimden 60 veya 65 gün sonra hasada başlanmaktadır. Brokoli tohumlarının en iyi çimlenme oranı 20-25 °C hava sıcaklıklarında elde edilmektedir. Aynı zamanda tohumların çimlenmeleri için optimum nem seviyelerine ihtiyaçları vardır. Aşırı sulama zararlı olabilmektedir. Bazı üreticiler, bu aşamada iki günde bir sulama yaparlar.

 Pamidi F1 çeşidi, ilkbahar ve sonbahar dikimine uygun olmaktadır. Ayrıca taşımaya ve depo şartlarına oldukça dayanıklı olmaktadır. Brokoli tohumu ekimden 50 gün kadar sürede hasat olgunluğuna gelmektedir. Meyve ağırlığı, 1 kg olarak bilinmektedir.

Ironman hibrit çeşidi, orta erkenci çeşitlerden olmaktadır. Ekimden 90 gün sonra hasada gelmektedir. Aynı zamanda baş yapısı kubbemsi bir görüntüye sahip olmaktadır. Özellikle hasadı oldukça kolay olmaktadır. Covina F1, ekimden 70 gün sonra hasat olgunluğuna gelmektedir. Ayrıca güçlü ve dik gelişen çeşitlerden olmaktadır. Yaz ve sonbahar dikimi yapılmaktadır. Hastalıklara karşı dayanıklı çeşitlerden olmaktadır. Küçük ve sık bir yapıya sahip olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP