Kıl Dönmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl Dönmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kıl Dönmesi Ameliyatı

ABONE OL
Mayıs 21, 2023 13:59
Kıl Dönmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kıl Dönmesi Ameliyatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Tıp dilinde Pilonidal Sinüs olarak bilinen hastalık, erkeklerde daha fazla görülürken, çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde oluşan bir cilt hastalığıdır. Vücudun sırt ve saç dipleri gibi bölgelerinde dökülen kıl ve tüylerin, gözeneklerden derinin iç kısmına gömülmesi ve o bölgede bir kitlenin ortaya çıkması sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca vücutta yüz, kasık bölgesi ve nadir olarak göbek deliğinde rastlanabilmektedir.

Kıl Dönmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin oluşumuyla ilgili 2 teori öne sürülmektedir. Birincisi, vücuttaki kıl ve tüylerin dökülerek deri üzerinde bulunan ve cildin hava almasını sağlayan gözeneklerde ve deliklerde birikmesi sonucu ortaya çıkmasıdır. İkinci olarak da bölge üzerinde doğuştan gelen kök hücrelerin harekete geçerek zaman içerisinde kıl üretmesidir.
Kıl dönmesi, ilk aşamalarda gizlice ilerleyen bir hastalıktır. İlk evreler kişiye rahatsızlık vermese de zaman içerisinde oluşan belirtilerle kişiyi rahatsız etmeye başlar. Bu rahatsızlık ilerleyen dönemlerde dayanılmaz bir hal alabilmektedir. Bu hastalıkla ilgili gözlemlenen semptomlar ise şu şekildedir;

  • Akıntı ve koku problemi ortaya çıkar
  • Makat üzerinde kızarma, kaşıntı, ağrı ve apse oluşur
  • Oturmada ve yürümede zorluk yaşanır
  • Müdahale edilmediği zaman iltihaplanmaya yol açar
  • Kişinin yaşam kalitesi düşer
  • Hastalığın son aşamalarında ise günlük rutin işleri yapmaya engel olur

Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda bir uzmana gidilmesi gerekmektedir. Sağlığınız açısından bitkisel yollara başvurmamalı ve bu gibi yöntemlerden uzak durulmalıdır.

Kıl Dönmesinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın başlangıç aşamasında olduğu ve şikayetlerin olmadığı durumlarda, kişiye ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde iltihap oluşması ve tekrarlaması halinde hastalığın tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Cerrahi müdahale uygulanmadan önce hekim tarafından iltihabın giderilmesi için çeşitli antibiyotikler verilir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastalığın tekrar etme olasılığını en aza indirmesi sebebiyle en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Genel cerrahi uzmanları tarafından yapılan ameliyat, bölge üzerinde iz bırakmayan küçük bir kesi ile gerçekleşmektedir. Ameliyat sonrası kesilen bölgenin temizliği sağlanır ve dikişlerle kapatılır. Hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilir ve kısa bir zaman içerisinde günlük yaşantılarına devam edebilirler.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Cerrahi müdahale gerçekleştikten sonra hastalığın tekrarlanmaması için kişinin dikkatli olması gerektiği ve uyması gerektiği hususlar vardır. Bu hususlara uyulduğunda hastalığın tekrar etme ihtimali çok azdır. Dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bölge üzerinde ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir
  • Düzenli olarak pansuman yapılmalıdır
  • İlk haftalarda yaranın gerilmemesine özen gösterilmelidir
  • Doktor tarafından verilen ilaçlar ve antibiyotikler düzenli kullanılmalıdır
  • Hasta yürüyebilir, oturabilir, yürümesi, oturması ve sırt üstü yatmasında sakınca yoktur
  • Pansuman temizliğine dikkat edilerek tuvalete oturulabilir
  • İlk 3 ay ağır sporlardan uzak durulmalıdır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP