Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir?

Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir?

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:17
Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir?

Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir. Küçük yeşil taç şeklinde başlar meydana gelmektedir. Küçük taç kısımları soğuktan olumsuz etkilenmektedir. Yaz aylarındaki kurak havalardan ve su olmadığı zaman olumsuz etkilenmektedir.  Çok yüksek sıcaklıklarda bitkinin gelişmesi iyi olmaktadır. Ancak  sebze olarak değerlendirilen olgunlaşmamış çiçek tomurcukları olumsuz etkilenmektedir. Brokoli tohumu toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki olmamaktadır.

Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir. Aynı zamanda gevşek ve besin maddelerince fakir topraklarda tarımı yapılmamaktadır.  Organik madde ve humus bakımında zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için önemli olmaktadır. Gübreleme kadar sulama, iklim ve toprak isteği gibi koşullar gübreleme kadar önemli olmaktadır.

Bir dekar alana 15-20 kg azot, fosfor ve 20-22 kg potasyum verilmektedir. Azotlu gübrenin yarısı potasyum ve fosfor’un tamamı dikimle birlikte verilmektedir. Geriye kalan azot ise olgunlaşmamış ana çiçek taslakları hasat edildikten sonra bitkinin yaprak üzerine verilmesi gerekmektedir.

Öncelikle brokoli tohumu yetiştirilecek tarlanın toprak analizini yapılarak buna göre atılacak gübre çeşidi ve miktarı verilmesi gerekmektedir. Gübreler çeşitlerine göre bitkiye verilme dönemlerinde farklılıklar göstermektedir. Ancak, çiftlik gübresi, fosforlu gübrenin tamamı, potaslı ve azotlu gübrenin yarısı son toprak hazırlığında verilmektedir. Aynı zamanda potaslı gübrenin ikinci yarısı taçların oluşumundan önce verilmektedir. Ancak, azotlu gübrenin 2. yarısı ise dikimden 20 veya 25 gün sonra ve taç oluşumundan önce olmak üzere iki kısımda verilmelidir.

Brokoliye Hangi Gübre İyi Gelir. Ortalama olarak; 25 kg fosfor,  25 kg potasyum, 40 kg azot saf madde olarak verilmesi gerekmektedir. Yağış ve sulamanın çok olduğu yerlerde yıkanma ile derine giden azot eksikliği giderilmesi için azot verilmesi gerekmektedir. Yine bölge ve toprak durumuna göre kükürt ve magnezyum tatbikide gereklidir.

Ekimden önce ve ekimden sonra yine gübrelemeler yapılması brokoli tohumu için iyi olmaktadır. Ayrıca sıra kenarına verilecek ilk gübre, bitkiler şaşırtıldıktan 3-4 hafta sonra ve son uygulama ise bundan 3 hafta sonra yapılması brokoli için iyi olmaktadır. Brokoli, organik tarım açısından da çok elverişli bir bitki olarak bilinmektedir.

Toprakta bulunan bazı patojenlere karşı brokoli ile başarılı bir şekilde mücadele yapılabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda verticilium hastalığına karşı yaklaşık m2′ ye 6 kg. Brokoli bitkisinin yaprak ve gövdesi parçalanarak toprağa karıştırılması hâlinde önemli oranda olumlu sonuçların alındığı bildirilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP