Brokolide Hasat

Brokolide Hasat

ABONE OL
Nisan 26, 2023 11:59
Brokolide Hasat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokolide Hasat

Brokolide Hasat.  İklim, toprak, bakım işlemleri, çeşit seçimine bağlı olarak hasat zamanı değişmektedir. Dikimden hasada kadar geçen süre 45 veya 130 gün arasında hasat edilmektedir. Aşırı olmayan yağışlarda brokoli tohumu gelişimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Düşük sıcaklık koşullarında olgunlaşmamış çiçek taslakları kahverengi bir renk almaktadır. Bu şekilde olmadan mutlaka sıcaklık ve hasat zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Brokolide Hasat.  Olgunlaşmamış çiçek taslakları yağış ile birlikte oluşan düşük sıcaklıklar nedeniyle çürümektedir. Brokoli yetiştiriciliğinde en kaliteli ürün, hasat olgunluğuna gelinceye kadar devam eden serin havalarda elde edilmektedir. Sonbahar dönemi yetiştiriciliği için Haziran-Temmuz aylarından itibaren brokoli tohumu ekimine başlanmaktadır. İlkbahar döneminde Eylül-Ekim aylarında ekim yapılmaktadır. 4-5 hafta sonra dikim büyüklüğüne gelmektedir. Dikim kurallarına göre dikimi yapılmaktadır.  Dikimden 50 veya 100 gün içinde çeşit, iklim, toprak yapısına göre hasat zamanı değişmektedir. Hasat, çiçek tomurcukları açmadan önce  mutlaka yapılması gerekmektedir. Çiçek açtığı zaman lezzet ve kalite düşmektedir. Hasat temiz bir kesici alet ile ana gövdeden itibaren yan olarak kesimi yapılmaktadır.

Ancak, hasat zamanı geldiğini ele alınarak sıkıştırılarak, boşluk varlığı kontrol edilerek sıkışmış ve tok bir yapı var ise hasat edilmesi gerekmektedir. Ortadaki ana başın kesilmesi ile birlikte yan taraftaki sürgünler büyümeye devam ederek daha küçük başlar oluşturur küçük başlar filizler daha sonra hasat edilmektedir.

Brokolide Hasat. Hasat 2-3 günde bir olmak üzere bir gelişme, olgunlaşma döneminde 4 veya 6 defa yapılır. Dekara verim hasat şekline, çeşide, dikim sıklığına ve yetiştirme koşullarına, bakım işlemlerine bağlı olarak ortalama 2000-3000 kg arasında değişmektedir. Brokolide başlar küçük yumrular  üzerindeki olgunlaşmamış çiçek taslakları hasattan sonra da gelişmeye devam ederler. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca kış donlarının az olduğu bölgelerde orta erkenci ve geççi çeşitler yetiştirilebilmektedir.  Bunlar yaz sonu veya sonbaharda dikilmektedir. Aynı zamanda ocaktan mayısa kadar hasat edilebilmektedirler. Bu nedenle çeşit seçiminde çeşidin olgunluk dönemi ve bölge yetiştirme koşulları önem kazanmaktadır. Brokoli sürgünleri mor- eflatundan yeşil renge kadar değişiklik göstermekle birlikte üretimde yaygın olarak yetiştirilenler yeşil tomurcuklu çeşitlerdir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP