Brokolide Çapalama ile Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.

Brokolide Çapalama ile Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:00
Brokolide Çapalama ile Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokolide Çapalama

Brokolide Çapalama.  Brokoli ülkemizde kışlık sebze olarak tüketilmekle birlikte anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğu kabul edilmektedir.  Brokoli bitkisi lahanagiller familyasındandır.  Küçük yeşil yumrular halinde olan haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze olarak bilinmektedir. Brokoli içerdiği yüksek protein, A ve C vitamini içeriği bakımından küçümsenmeyecek bir besin değerine sahiptir. Bu nedenle özellikle yenilen yeşil sürgünleri C vitamini yönünden oldukça zengin bir sebze türüdür. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu   kullanımı alınacak verimi oldukça fazla etkilemektedir.

Brokolide Çapalama.   En önemli bakım işlemlerinden birisi olan çapalama, bitkisel üretimin devamlılığının sağlanmasına yardımcı olan en önemli işlemlerden birisidir.  Tarımsal üretimde çapalama işleminin yapılması ile birlikte verim ve kalitenin arttığı aynı zamanda toprağında bitki gelişiminde daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Çapalama işleminin esas amacı, yabancı otları yok etmek, toprağın havalanmasını sağlamak, kılcal sistemi kırarak toprak suyunun buharlaşmasının azaltılmasını sağlayarak bitkiye uygun yetişme ortamı sağlamaktadır.

Çapanın suya faydası toprağın havalanmasıyla ve kapilar borucukların kırılmasıyla ilgili bir işlemidir. Yabancı ot mücadelesi amacıyla başlatılan çapalama işlemlerinde suyu tüketen yabancı otların öldürülmesi önemli su tasarrufu sağlamaktadır. Brokoli tohumu  ekimi yapılan alanda ot olmasa bile çapa yapmak gerekmektedir. Toprak havalandığı için kökler daha derine inebilmektedir. Haliyle çok daha geniş toprak kitlesinden bitki su temin etmektedir. Sulamadan veya yağmurdan sonra yapılacak çapalama kökleri havalandırmakta ve kökler çiftçimizin deyimiyle derinlere çalışabilmektedir. Derinlerde daha bol su bulabilen bitkiler çapadan sonra yeşilliğini uzun süre koruyabilmektedir.

Brokolide Çapalama. Doğrudan tarlaya tohum ekimi şeklinde veya fide yetiştirilmesiyle fidelerin esas yerlerine alınması şeklinde yapılmaktadır.  Brokoli tohumu  çapalama işlemi tohumların fide haline gelmesiyle veya  fidelerin esas yerlerine alınmasıyla birlikte yapılmaktadır. İlk çapalama işlemi yapılırken bitkilerin yeni çıkmasından dolayı zedelenmemelerin yaşanmaması gerekmektedir. Bunun  için çapalama işleminin yüzlek olarak yapılması gerekmektedir.

Çapalama işlemi yapılarak zamanla toprakta oluşan kaymak tabakasının kırılması da sağlanmaktadır. Bitkilerin sağlıklı ve düzenli olarak gelişebilmeleri için çapa işlemini yapılması önem arz etmektedir. Brokoli bitkisinde ilk çapa işleminin yapılması fidelerin dikiminden yaklaşık 2-3 hafta  sonra yapılmalıdır.. İkinci çapa işlemi ise birinci çapayı takibe bir ay sonra yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP