Brokoli Hasadı Nasıl Olur?

Brokoli Hasadı Nasıl Olur?

ABONE OL
Nisan 26, 2023 11:59
Brokoli Hasadı Nasıl Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Hasadı Nasıl Olur

Brokoli Hasadı Nasıl Olur.  Sebze olan brokoli olgunlaşmamış yeşil çiçek tomurcukları oluşturmaktadır. Yaz aylarındaki kurak ve sıcak havalardan, kış aylarındaki don ve soğuklardan oldukça olumsuz yönde etkilenmektedir. Kuralığa dayanıklı bir bitki grubunda olmaktadır. Brokoli toprak isteği olarak her türlü yetiştiriciliği yapılmaktadır. Organik madde miktarı fazla olan topraklarda brokoli tohumu  tarımı yapılması uygun olmaktadır.

Brokoli Hasadı Nasıl Olur.  Brokoli tohumu karnabahar ve lahana gibi ekimleri aynı tarihlerde olmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarında fide yetiştirme ortamına dikimi yapılmaktadır.  Brokoli tohumu, çeşidine bağlı olarak ekimden 50 veya 100 gün sonra hasat zamanı gelmiş demektir. Olgunlaşmamış çiçek taslakları üzerinde bulunan küçük çiçekler tam olarak açılma göstermeden yapılması gerekmektedir.

Hasatta gecikme olursa çiçek taslakları açılır, çiçeklenme başlar ve sebze olarak yenilebilen kısımlar odunlaşır ve lezzeti azalmaktadır. İlk olarak ana çiçek sürgünleri hasat edilmektedir. Ana çiçek sürgünleri hasat edilir, daha sonra yan küçük çiçekler hasat edilmektedir. Bu sürgünler hasat olgunluğuna geldiğinde bıçak yardımıyla kesilerek hasat edilmektedir.

Brokoli Hasadı Nasıl Olur.  Ana ve yan çiçek sürgünleri hasat zamanına bakılarak düzenli olarak hasat edilmesi gerekmektedir. Hasat brokoli ana gövdesi tamamı kesilerek hasat edilmektedir. Yada yan filizler sonra hasat edilmektedir. Hasat edilen sürgünlerin boyları 10 veya 15 cm, ağırlıkları ise hasat edilen sürgünlerin ve çeşit seçimine göre büyüklüklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hasat çok gecikmeden yapılması gerekmektedir. Çiçek açtığı zaman lezzet ve kalitesi düşmektedir. Diğer önemli nokta ise, çiçek açmadan önce ve sararma olmadan hasat edilmesi gerekmektedir. Hasat işlemi brokoli büyümesine bağlı olarak 4 veya 6 defa yapılmaktadır. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Orta göbek başın büyümesi durduğunda brokoli hasadı yapılmaktadır. Ancak, sabah saatlerinde yapılması gerekmektedir.  Brokoli başını elimize alıp hafif bir şekilde sıkıldığı zaman çok sıkı ve birleşik görünmesi gerekmektedir. Çünkü ideal olan küçük çiçekler arasında çok az boşluk olması gerekmektedir. Ancak, top, yuvarlak şekilde olan brokoliler ana gövdeden tutularak, filizlere zarar vermeden kesici alet yardımıyla çok köke yakın olmadan orta düzeyden kesimi yapılmaktadır. Ancak, büyüme mevsimi boyunca bu şekilde büyümeler olabilir hasat edilebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP