Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıldır Etkili Çözümü Sitemizde.

Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıldır Etkili Çözümü Sitemizde.

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:07
Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıldır Etkili Çözümü Sitemizde.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıldır

Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Genel olarak, ticari brokoli üreticileri çeşitli nedenlerle dolayı brokoli tohumunun ekim işlemini doğrudan tarlaya yapmayı tercih etmezler. Öncelikle, brokoli tohumları oldukça küçüktür ve serpme ekim işlemi düzensiz ekim ile sonuçlanacaktır. Temel toprak hazırlığı brokoli fidelerinin dikim işleminden birkaç hafta önce başlar. Bu dönemde çiftçiler tarlayı pulluk ile iyice sürerler.

Sürme işlemi, toprağın havalandırılmasını arttırır ve toprağın drenajını olumlu yönde etkilemektedir. Aynı zamanda, taş ve diğer yabancı nesneleri topraktan çıkarır. Brokoli fidesi dikimine dikkat edilmelidir.

Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır. Çoğu çiftçi, yanmış gübreyi traktör kullanarak uygulamaktadır. Bu işlemden bir gün sonra, damlama sulama sistemi borularını döşemek için uygun bir zamandır. Sulama sisteminin kurulumundan sonra, bazı çiftçiler toprak dezenfekte gibi işlemler yapabilirler. Toprak analizi ile dezenfeksiyon sonucuna bağlı olarak sulama sistemi üzerinden toprak dezenfektanları uygulayabilirler.

Öncelikle, herhangi bir gübreleme uygulamadan önce, alanınızın toprak durumunu kontrol etmek için altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmayı dikkate almanız gerekir. Ayrıca dayanıklı brokoli fidesi  yetiştirebilmek için gübreleme oldukça önemlidir. Toprak ve doku analizi sonucunu ve tarlanızın mahsul yetiştirme geçmişini hesaba katmadan gübreleme uygulamaları ve yöntemleri hakkında kimse size tavsiyede bulunamaz. Bununla birlikte, çok sayıda çiftçinin uyguladığı en yaygın brokoli gübreleme uygulamaları makalenin devamında belirtilmektedir.

Brokoli Fidesinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır.  Çoğunlukla, brokolinin gelişmesi ve bitki başına birden fazla çiçek tacı üretmesi için yoğun gübreleme uygulanmalıdır. Bu nedenle, bitki bazı ülkelerde ‘aç’ sebze olarak adlandırılmıştır. Çoğu brokoli üreticisi, büyüme döneminde hektar başına 800 kg oranında dengeli bir gübre (N-P-K 20-20-20) ile gübreleme uygulanmalıdır.

Brokoli fidesi dikim veya doğrudan tarlaya ekim aşamasında hektar başına 400 kg verilmelidir. Bunun devamında yaklaşık 3-4 hafta sonra hektar başına 200 kg ve dikimden yaklaşık 6 veya 7 hafta sonra hektar başına 200 kg kadar gübre uygulanmalıdır. Granül gübre çeşitleri doğrudan toprağa serpilmelidir. Ardından ise sulama uygulanmalıdır. Granül formdaki gübrelerin genç bitkilerle temas etmemeleri çok önemlidir. Sebebi ise bu çeşit gübrelerin bitkileri yakma riski oldukça yüksektir. Bununla birlikte, brokoli üreticileri fertigasyon uygulamayı tercih ederler. (damlama sulama sistemi üzerinden suda çözünen gübre kullanarak gübreleme uygularlar). Bu durumda, her gün farklı miktarlarda gübre ile gübreleme uygularlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP