Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir

Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:08
Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir

Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir.  Kalın ve etli çiçek sapları ile yenilen bir bitki olan brokoli bir lahanagil sebzesidir. Görsel açından karnabahara benzetilse de pek çok açıdan farklı özelliklere sahiptir. Bitkinin sebze değerinde olan kısımlarında renkli çiçek taslakları ve etli çiçek sapları bulunmaktadır. Ayrıca brokolinin çiçek sapları karnabahardan farklı olarak yenilmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli fidesi tercihi alınacak verim açısından oldukça önemlidir.

Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir. Brokoli çiçekleri, brokoli dallanmalarının ucunda gelişmektedir. Genel anlamda dikim ve hasat arasındaki süre ortalama 45 – 130 gün şeklindedir.Kendini has tadı ve dokusu olan brokolinin ekilme şekli üretim sürecinde oldukça önemli bir husustur. Ayrıca brokolinin üretim şekli lahana ve karnabahar ile benzerlik göstermektedir. Brokoli ekimi brokoli tohumlarının, lahana ve karnabaharda olduğu gibi fide yetiştirme tavalarında ekilmelidir.

Tohumları da lahana ve karnabahar tohumlarına benzemektedir. Bu nedenle tohumların çimlenme sıcaklığı diğerlerinde olduğu gibi 20 derecedir. Böylece normal koşullarda 3 – 4 gün içerisinde çimlenen tohumlar toprak yüzeyine çıkmaktadırlar. Brokoli fidesi ekim zamanı haziran, temmuz ve ağustos ayları olarak belirlenmiştir. Ancak brokoli yetiştiriciliği sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hava sıcaklığının 24 derece üzeri olmamasıdır. Aksi halde istenen sonuç elde edilmemektedir. Brokoli ekimi genellikle fide yetiştirme tavalarından başlanılmaktadır.

Brokoli Fidesi Nasıl Dikilmelidir. Sonrasında ana yetiştirme alanına geçilmektedir. Tarlada brokoli yetiştirme sırasında dikilen bitkiler arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Söz konusu bu mesafe bazı faktörlere göre belirlenmektedir. Ekilen brokoli bitkisinin çeşidinin erkenci veya geçici olması, yan sürgünlerin hasat durumu bu faktörler arasında yer almaktadır. Brokoli fidesi dikimine özen gösterilmelidir.

 Erkenci brokoli çeşidi daha küçük olduğundan mesafe azaltılabilir. Pratikte sıra üzeri 50 – 75 cm, sıra arası ise 75 – 100 cm şeklinde belirlenmelidir. Aynı zamanda, brokoli ekimi için doğru bir zaman belirlenmelidir. Aksi halde başarılı bir üretim mümkün değildir. Brokoli ekimi fide yastıkları ile sağlanmaktadır. Fide yastıklarına ekilen brokoli tohumları 4 – 7 hafta sonra tarlaya taşınmaktadır. Brokoli yetiştiriciliği için fide yastıklarının kolay ufalanabilir toprağa sahip olması şarttır. Fide yastıklarında tohumlar her 2.5 cm alana 2 – 4 tohum gelecek şekilde atılmalıdır. Alanlar arasındaki mesafe 10 – 15 cm olmalıdır. Fide yetiştiriciliğinde tohumların 0.5 cm – 1 cm derinliğe atılması gerekir. Ana yetiştirme yerinde ise brokoliler arasındaki mesafe 45 x30 cm şeklinde ayarlanmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP