Brokoli Depolanması Nasıl Olur?

Brokoli Depolanması Nasıl Olur?

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:19
Brokoli Depolanması Nasıl Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Depolanması Nasıl Olur

Brokoli Depolanması Nasıl Olur. Hasattan sonra zaman geçmeden mutlaka depo koşullarına alınması gerekmektedir. Brokoli tohumu ekiminden sonra hasat olgunlaşmamış çiçek taslakları üzerinde bulunan küçük çiçek gözleri açılmadan önce yapılması uygun olmaktadır. Çiçek sürgünlerinin iyi geliştiği dönem hasat için en uygun dönem olmaktadır. Çok gecikmeden yapılması gerekmektedir. Bu sürgünler hasat olgunluğuna geldiğinde bıçakla kesilerek hasadı yapılmaktadır.

Brokoli Depolanması Nasıl Olur. İklim, toprak, bakım işlemleri, çeşit seçimine bağlı olarak hasat zamanı değişmektedir. Dikimden hasada kadar geçen süre 45 veya 130 gün arasında hasat edilmektedir. Aşırı olmayan yağışlarda brokoli tohumu gelişimi ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Düşük sıcaklık koşullarında olgunlaşmamış çiçek taslakları kahverengi bir renk almaktadır. Bu şekilde olmadan mutlaka sıcaklık ve hasat zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Düzenli olarak hasat edilmektedir. Hasat bitkinin tamamının bir defada kesilmesi ile de yapılmaktadır. Olgunlaşmamış çiçek sürgünleri  ya pazara sunulmakta yada 1-5 °C’de muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sürgünler bu sıcaklık koşullarında torbalarda 3 veya 4 gün süre ile tazeliklerini korumaktadır.

En iyi depolama 0 °C’de %95-100 nemde depolanmaktadır. Sıcaklık ve nem değerini azaltmak için brokoli buzlanarak veya su ile soğutulması gerekmektedir. Brokoliler, 0 °C’de hava dolaşımına izin veren ambalaj ve üst üste depolaması yapılmaktadır. Bu şekilde depo süresi, 10-14 gün  % 90-98 nemde depolaması yapılmaktadır.

Brokoli Depolanması Nasıl Olur. Depolama süresince brokoli kalitesi için nemi korumak amacıyla film ile sarma yöntemiyle depolaması yapılmaktadır. Kullanılan bu filmler yeterli hava geçirgenliğine sahip olmaması gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde hava alan film ve torbalarda brokoli için hasar ve kötü koku oluşumu olmaması gerekmektedir. Bu şekilde, muhafaza edilmesi gerekmektedir. Brokoli depolama koşullarında filizlerin sararmasına, zedelenmesine ve zarar görmesi engellenmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Diğer bir yöntem ise buz kullanılmadan soğutulan paketler tercih edilebilir. Bu durumda su ile soğutma veya hızlı zorlanmış hava akımı ile soğutma uygulanmaktadır, soğutulan ürünün üzerine plastik kapaklar kapatılarak üründeki su kaybı önlenir.  Brokolinin en kısa sürede 1 °C’nin altına soğutulması önemlidir. Brokoli solunum ısısı en yüksek sebzelerden biridir. Geçirgenliği olmaması gerekir, belirtilen sürede saklanabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP