Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği

Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:45
Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği

Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği. Toprak istekleri açısından fazla seçici bir bitki değildir. Fakat gevşek yapılı ve besin maddelerince eksik topraklardan hoşlanmamaktadır. Organik maddelerce zengin olan topraklar elverişlidir. Yetiştiricilik için uygun olmayan toprak yapısı ağır bünyeli çok iyi su tutan ve pH değeri 6.5’dan yüksek olan topraklardır. Organik maddeleri noksan topraklar kompost veya organik maddelerle zenginleştirilmesi uygundur. Brokoli bitkileri kuraklığa hassas bir yapıya sahiptir. Brokoli tohumu yetiştiriciliği için optimal hava sıcaklığı 15-17°C arasında olmalıdır.

Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği. Bu yüzden aşırı kuraklık başların kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunu engellemek adına bitkilere yeterli miktarda su verilmesi gerekmektedir. Brokoli yetiştiren çoğu kişi, ilk aşamalarda iki günde bir az miktarda su verilerek bitkilerin sulanması gerekmektedir. Böylelikle tohumların ekim işleminden filizlenmesine kadar süren bu süre içerisinde toprağı nemli tutar ve verilen su miktarının arttırılması gerekmektedir. Ancak, sıcak günlerde günde bir kez sulama yapılması gerekmektedir.

Tohumların 0.5 cm-1 cm derinliğe atılması uygundur. Tohum çimlendirme işleminden bir gün önce suda bekletilmelidir. Viyollere ya da fide yastıklarına ekilen tohumlar belirli aralıklarla nemlendirilmelidir. Brokoli tohumu 4-7 hafta içerisinde tarlaya geçirilme tavına gelmektedir. Brokoli tohum ekimi için fide yastıklarının kolay ufalanabilir yapıda toprağa sahip olması yetiştiricilik için kolaylık sağlamaktadır. Tohumların fide yastıklarına her 2.5 cm alana 2-3 tohum gelecek şekilde atılması uygundur.

Tohumdan Brokoli Yetiştiriciliği. Alanlar arasındaki mesafe 10-15 cm olması tercih edilmektedir. Tarlaya aktarılan fidelerin arasındaki mesafe ise 45×30 cm şeklinde olmalıdır. Fideler hazırlanmış olan alana dikim yapılırken bitkiler arası mesafeye oldukça önemlidir. Bu nedenle erkenci brokoli çeşitleri daha küçük bitkiler olduğu için bitkiler arası mesafenin azaltılması uygundur. Bitkinin hasat zamanı çeşide göre değişim göstermektedir. Hasadın, çiçek tomurcukları açmadan önce yapılması uygundur.

Eğer tomurcukları açmaya ve sarı çiçek görülmeye başlarsa aşırı olgunlaşmış ve pazar kalitesini kaybetmiş olacaktır.  Böylece brokoli hasadı yapmak için doğru zaman, çeşide bağlı olarak sıkı formda, yeşil renkli ve ortalama 9 cm çapında olan başlar oluşturduğu zamandır. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu  tercihi verim açısından oldukça önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP