Süt Otundan Kaliteli Silaj Yapımı

Süt Otundan Kaliteli Silaj Yapımı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 12:34
Süt Otundan Kaliteli Silaj Yapımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt Otundan Kaliteli Silaj Yapımı

Süt otundan kaliteli silaj yapımı. Enerji ve protein değeri çok yüksek olan yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot olarak ve silajı yapılarak da değerlendirilmektedir. Yoğun hasat özelliğinin yanı sıra otlaklık olarak da ekimi uygundur.

Süt otu tohumu 6-32°C arasında her ısıda gelişim göstermektedir. En ideal gelişme ısısı 18-24°C arasındadır. Bu sıcaklık aralığında ekildiğinde 30-35 günde ilk biçime ulaşmaktadır. Ekim zamanına bağlı olarak, iklim koşullarının ve uygulanan bakımın iyi olması şartı ile bölgelere göre kuru-sulu arazilerde yılda dekara 2-3 ton kuru ot, 10-20 ton yeşil ot alınmaktadır.

Süt otundan kaliteli silaj yapımı. Biçim, bitki boyu yüksekliği 30-40 cm arasında iken yapılmalıdır. Kolay sindirilme özelliği sayesinde süt veriminde kesin artış sağlar: Ayrıca süt otu tohumu taşıdığı yüksek besin değerleri ve kuru madde oranının yüksek olması nedeniyle besi hayvanlarında diğer yeşil yem bitkilerinde olduğu gibi kondisyon düşüklüğüne yol açmadığı gibi yüksek, besi artışı sağlar. Hayvanların tüylerinde parlaklık meydana getirir.

Toprak seviyesinden 6 cm yukarıdan biçilmelidir. Orak veya tırpan ile biçilmesi mümkündür. Gelişmiş işletmelerde ise çayır biçme makineleri ve otsilaj makineleriyle biçim yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun ve keçi için otlatmak daha uygundur. Otlatma 25-30 cm arasında yaptırılmaktadır. 8 cm’den daha derin otlatmalardan kaçınılmalıdır.

Süt otundan kaliteli silaj yapımı. Süt otu tohumu başak oluşturma döneminden önce biçimi uygundur. Başak oluştuktan sonra biçilirsen besin değeri düşmektedir ve diğer biçimler verimsiz olmaktadır. Kaliteli bir ot silajı için parça otun büyüklüğü 5 cm’ye kadar olabilmektedir ancak bazı çiftçilerimiz parçalayıcı kullanmaktan kaçınmaktadırlar. Böylece çok daha büyük parçalar halinde biçip silaj yapmaktadır. Bu silaj kalitesini düşürmektedir ve büyük parçalar hayvanların geviş zamanını gereksiz yere artırmaktadır. Biçimin havanın kuru olduğu dönemde yapılması uygundur. İdeal olarak öğleden sonra, ot şekerlerinin en yüksek olduğu zaman biçim yapılması silaj kalitesini artıracaktır.

Biçimden sonra en fazla 24 ila 36 saat içinde ot soldurulması gerekmektedir. Biçilmiş ot namlusundan hava akışı olmadan soldurma yapamazsınız, bu nedenle tırmık gibi makineler ile biçilen otun havalanması sağlanmaktadır. Daha iyi kuru madde ve solma sürecine yardımcı olmak için, biçim sırasında otları alt üst edilmektedir. Fakat çayır biçme makinesi yükseğe ayarlamaya dikkat edilmelidir. Böylece otlar toprakla kirlenmemektedir. Silaj içindeki toprak hayvan sağlığına zarar vermektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP