Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır

Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Nisan 9, 2023 12:34
Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır

Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır? Ekimden sonra tahmini 35 gün sonra ilk biçim alınmaktadır. Her biçimden sonra süt otu tohumu sulama yapılmalıdır. Biçim yüksekliği en az 6 cm de yapılmalıdır. Besleyicilik açısından en iyi biçim yüksekliği 35 cm’dir. Mera olarak otlatılacaksa en az 15 cm iken otlatılmadır.

Süt Otu olarak da bilinen Lolium Multiflorum, geniş yapraklı , çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılmıştır. Enerji ve protein değeri çok yüksek olan süt otu yeşil ot olarak yedirildiği gibi  kuru ot olarak veya silajı yapılarak da değerlendirilmektedir.

Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır? Sonbahar ekiminde yağışlı aylarda yağışlar takip edilerek ekildiğinde bitkinin çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağış yeterli olmaktadır. Genellikle süt otu tohumu ekiminden bir hafta sonra çimlenmektedir. Yağışın olmadığı aylarda ekildiğinde çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içinde az miktarda ancak sık sık sulama yapmak gereklidir. Bitkinin köklenmesinden sonra ise sulama buharlaşma oranına bağlı olarak yapılmalıdır. Her sulama için uygulanması gereken en uygun su miktarı 30 mm’dir(=30.000 It/da).

İneklerde, koyunlarda sindirebilme oranı yüksek olduğu için hayvanlara lezzetli gelir ve iştahla tüketirler. Sindirebilme oranı yüksek olduğu için hayvanlarda şişkinliğe neden olmamaktadır. Biçimden sonra 20-25 günlük geliş hızlı gelişim ile yeni biçime hazır hale gelmektedir. Hafif bünyeli topraklarda tırmık ve diskaro ile toprak işlemesi yapılmaktadır. Ağır bünyeli topraklarda rotavatör veya rotatiller ile tohum yatağı hazırlanmalıdır. Süt otu tohumu ekimi buğday mibzeri ile 1,5-2 cm derinliğinde ekim yapılmalıdır. Dekara 5 kg tohum atılmalıdır. Serpme ekimde 1-2 kg tohum miktarı arttırılmalıdır.

Süt Otunda Sulama Nasıl Yapılmaktadır? Süt otu tohumu ekimden önce tohum yatağına 15 kg/da 20-20-0 (NPK), ilk çıkıştan 15 gün sonra 20 kg/da Amonyum nitrat (%33) uygulanması uygundur. Ekim – Kasım aylarında don görülen bölgelerde çıkıştan sonra gübre tavsiye edilmemektedir. Her biçimden sonra 15-20 kg/da şeker gübresi ile gübreleme yapılmaktadır. Gübreleme biçimden hemen sonra, otların toplanmasının ardından yapılmaktadır. Gübre uygulandığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmektedir. Ekimden önce tarlaya hayvan gübresi uygulandığında daha yüksek verim alınmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP