Süt Otu Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Süt Otu Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Nisan 9, 2023 12:32
Süt Otu Hasadı Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt Otu Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Süt otu hasadı nasıl yapılmaktadır? Yonca ve mısır silajına alternatif ürün olarak yerli ve milli tohumdan ekilen süt otu tohumu, enerji verimi ve protein oranının yüksek olması nedeniyle hayvanlarda et ve süt verimini artırıyor. İlkbahar ve sonbaharda her türlü toprağa ekimi yapılan süt otu, yoncaya göre daha az sulama istiyor ve yılda 5 kez hasat edilebiliyor.

Ekimden sonra tahmini 35 gün sonra ilk biçim alınmaktadır. Her biçimden sonra sulama yapılmalıdır. Biçim yüksekliği en az 6 cm de yapılmalıdır. Besleyicilik açısından en iyi biçim yüksekliği 35 cm’dir. Mera olarak otlatılacaksa en az 15 cm iken otlatılmadır.

Süt otu hasadı nasıl yapılmaktadır? Süt otu tohumu ekiminden sonra tahmini 35 gün sonra ilk biçim alınmaktadır. Her biçimden sonra sulama yapılmalıdır. Biçim yüksekliği en az 6 cm de yapılmalıdır. Besleyicilik açısından en iyi çim yüksekliği 35 cm’dir. Mera olarak otlatılacaksa en az 15 cm iken otlatılmadır. Ayrıca toprak seviyesinden 6 cm yukarıdan biçilmelidir. Orak veya tırpan ile biçimi de mümkündür. Gelişmiş işletmelerde ise çayır biçme makineleri ve otsilaj makineleriyle biçim yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun ve keçi için otlatmak daha uygundur. Otlatma 25-30 cm arasında yaptırılmaktadır. 8 cm’den daha derin otlatmalardan kaçınılmalıdır.

Süt otu bitkisi 35-40 cm boyda biçilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü hayvan için en yüksek proteini bu boyda taşımaktadır. Bir biçimde dekardan 2.5- 3 ton yeşil ot alınmaktadır. Toplam verimi dekarda 15 ton yeşil, 4 ton kuru ot alınabilmektedir. Hayvanlara hem mera olarak yedirilmektedir hem de günlük yeşil biçerek yedirilebilmektedir. Kalan fazla ot, kuru ot ve slaj yaparak depolanmaktadır. Bu yem bitkisi ülkemizin kaba yem açığını kapatmada çok önemli bir yer tutmaktadır.

Süt otu hasadı nasıl yapılmaktadır? Süt otu tohumu biçimden sonra en fazla 24 ila 36 saat içinde ot soldurulması gerekmektedir. Biçilmiş ot namlusundan hava akışı olmadan soldurma yapamazsınız, bu nedenle tırmık gibi makineler ile biçilen otun havalanması sağlanmaktadır. Daha iyi kuru madde ve solma sürecine yardımcı olmak için, biçim sırasında otları alt üst edilmektedir. Fakat çayır biçme makinesi yükseğe ayarlamaya dikkat edilmelidir. Böylece otlar toprakla kirlenmemektedir. Silaj içindeki toprak hayvan sağlığına zarar vermektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP