Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır

Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Nisan 9, 2023 12:35
Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır

Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır? Küçük ve büyükbaş hayvanları otlatmak için mera olarak kullanılmaktadır. Tamburlu ot biçme makinasıyla, ot slaj makinasıyla ve enria ot biçme römorkuyla biçilebilmektedir. Biçilen ürün kuru ot ve slaj olarak depolanmaktadır. Süt otu tohumu kuru arazide 2-3 kez biçim alınırken sulu arazide 5-6 kez biçim yapılmaktadır. İlk biçim ekim tarihinden 35-40 gün sonra olmaktadır. Daha sonra her 20 günde bir biçime gelmektedir.

Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır? Süt otu bitkisi 35-40 cm boyda biçilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü hayvan için en yüksek proteini bu boyda taşımaktadır. Bir biçimde dekardan 2.5- 3 ton yeşil ot alınmaktadır. Toplam verimi dekarda 15 ton yeşil, 4 ton kuru ot alınabilmektedir. Hayvanlara hem mera olarak yedirilmektedir hem de günlük yeşil biçerek yedirilebilmektedir. Kalan fazla ot, kuru ot ve slaj yaparak depolanmaktadır. Bu yem bitkisi ülkemizin kaba yem açığını kapatmada çok önemli bir yer tutmaktadır.

Süt otu tohumu ekiminden sonra tahmini 35 gün sonra ilk biçim alınmaktadır. Her biçimden sonra sulama yapılmalıdır. Biçim yüksekliği en az 6 cm de yapılmalıdır. Besleyicilik açısından en iyi biçim yüksekliği 35 cm’dir. Mera olarak otlatılacaksa en az 15 cm iken otlatılmadır. Ayrıca toprak seviyesinden 6 cm yukarıdan biçilmelidir. Orak veya tırpan ile biçimi de mümkündür. Gelişmiş işletmelerde ise çayır biçme makineleri ve otsilaj makineleriyle biçim yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun ve keçi için otlatmak daha uygundur. Otlatma 25-30 cm arasında yaptırılmaktadır. 8 cm’den daha derin otlatmalardan kaçınılmalıdır.

Süt Otu Biçimi Nasıl Yapılmaktadır? Biçimden sonra 20-25 günlük geliş hızlı gelişim ile yeni biçime hazır hale gelmektedir. Hafif bünyeli topraklarda tırmık ve diskaro ile toprak işlemesi yapılmaktadır. Ağır bünyeli topraklarda rotavatör veya rotatiller ile tohum yatağı hazırlanmalıdır. Süt otu tohumu ekimi buğday mibzeri ile 1,5-2 cm derinliğinde ekim yapılmalıdır. Dekara 5 kg tohum atılmalıdır. Serpme ekimde 1-2 kg tohum miktarı arttırılmalıdır.

Tohum ekiminden önce çok düzgün bir tohum yatağı hazırlanması gerekmektedir. Ekimden önce tohum yatağına 15 kg/da 20-20-0 (NPK), ilk çıkıştan 15 gün sonra 20 kg/da Amonyum nitrat (%33) uygulanması uygundur. Süt otu tohum ekim derinliği 1-2 cm’dir. Tohumlar yaklaşık 7-15 gün arasında çimlenip toprak yüzeyine çıkmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP